Скок на пенсиите и този юли, и предизборния юли 2013

Увеличението на минималните пенсии от 1 юли тази година и от средата на следващата година е сигурно и парите са заложени в бюджета, обяви пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков.

"От следващата година, в средата на годината, всички пенсии без изключение ще се вдигнат с индекс, който в миналото е бил известен като "швейцарското правило" - смес от инфлация и ръст на производителността", каза той.

Министърът заяви, че това не е обещание, а задължение в закона.

"През последните години в политиката съм научил, че всеки ден е предизборен ден", коментира той обвиненията, че се опитва да "купи" пенсионерите предизборно.

Все още не е ясно дали през пролетта на 2013 година може да има друго, допълнително увеличение за всички пенсии, обясни финансист №1.

Симеон Дянков уточни, че това ще зависи от ръста на икономиката, който трябва да е над 1% от заложения в бюджета, както и от възможността държавата да продаде свои активи.

Според министъра с колко ще се повишат икономическите показатели ще стане ясно в края на тази година.

Колкото до упреците от страна на БНБ и декларацията им, че решението му за Сребърния фонд граничи с некомпетентност, вицепремиерът заяви: "Времето ще покаже кой е компетентен и кой не".

"Сребърният фонд ни изравнява с европейските практики", категоричен бе министърът и допълни, че е нормално да има противоречия между него и банкерите.

"Това е европейска практика, причини за притеснение няма. Сребърният фонд ни трябва, за да може да имаме доходност за пенсионерите", повтори той тезата си.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини