От миналото: Димитровградски деца боядисваха яйца с корени и листа

Съпоставка на съвременните методи за боядисване на яйца и тези от миналото направиха днес етнографи от комплекс "Етъра" в Габрово, които гостуваха в тукашния Исторически музей. Пред малчугани от детска градина "Слънце" и ученици бяха демонстрирани различни начини за украса на яйцата- с восък, с естествени бои, с писец и др.

"Традиция е в Историческия музей да показваме различни начини за боядистване на Велики четвъртък", припомни директорът Елена Георгиева. Тя представи госта от Етнографски музей край Габрово Илия Вълев, който показа как са се оцветявали великденските символи в недалечното минало.

За тази цел са се използвали естествени багрила от корени и листа на различни билки. Вълев разказа каква е символиката на Великденските празници и защо от Велика сряда до Великден домакините не трябва да работят.

Гостите от "Етъра" бяха подготвили и малка изложба, включваща традиционната Великденска трапеза на българина и обредни хлябове. Децата отговаряха на различни въпроси за Възкресение Христово и значението на Страстната седмица - защо се боядистват яйцата и от къде идва козунака.

Илия Вълев от музея в комплекс "Етъра" показва на малчуганите как да се оцветят яйцата с естествени багрила
За получаването на червения цвят в миналото се е използвал корен от брош
Потопените в отвара от брош яйца стават ярко червени
В музея бяха демонстрани различни техники за украса на яйцата
По-малките деца украсиха яйцата с пастели
Фоайето на музея бе препълнено на Велики четвъртък

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини