Българските класици -тема на конференция в Димитровград

Димитровградски учители по български език и литература и възпитаници на ПМГ „Иван Вазов" взеха участие в организираната по повод патронния празник на училището научна конференция на тема „Преоткриване на българските класици- Вазов, Славейков, Яворов и Дебелянов". Форумът започна в по обяд в димитровградската зала „Гросето".

"Вниманието на децата и младите хора е ангажирано предимно с визията- киното, телевизия, интернет, все по-малко време се отделя за книги и литература, коментира в изказването си пред присъстващите литературоведът Пламен Тотев, който бе гост на проявата на ПМГ.

"Не бих искал това да бъде възприемано, като упрек от младите хора тук, защото това си е една световна тенденция. Но все пак мисля, че самите преподаватели и изследователи трябва да бъдат по-гъвкави в подхода си при поднасянето на произведенията от българската литературна класика в училище", каза още Тотев.

Той представи пред учениците и учителите малко известни любопитни факти от живота и творчеството на Яворов, Дебелянов, Славейков и др. Според него, това е един от начините децата да обърнат повече внимание на словото на българските класици.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини