Братя Галеви ще излежават присъдите си на 3 км от своето имение

Скандалните дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като Братя Галеви, ще излежат присъдите си в затворническо общежитие в село Самораново, община Дупница. Това съобщиха от прокуратурата в Кюстендил. Вчера Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно ефективните им присъди за рекет и изнудване и те трябва да влязат зад решетките за 5 г. Наказанието на Галев беше намалено от 7 години и така той ще може да го изтърпи в общежитие, иначе трябваше да отиде в затвора в Бобов дол.

Освен това, двамата вече бяха в ареста половин година, което трябва да се приспадне от присъдите. А, ако работят, при което по закон наказанието се намалява, реално ще излежат едва около 3 години и ще имат право на предсрочно освобождаване за добро поведение.

В същото време общежитието в Самораново се намира само на 3 километра от известното имение на Братя Галеви в близкото село Ресилово. Двамата са регистрирани адресно там и дори комисията за отнемане на имущество искаше да им отнеме имоти и земи за 4,5 млн. лв.

В Самораново е единственото общежитие от открит тип на територията на Кюстендилския съдебен район - това е мотивът, с който е решено бизнесмените да излежат присъдите си толкова близо до дома си.
Преди да бъдат приведени в там, двамата ще преминат двуседмична адаптация в приемното отделение на затвора в Бобов дол, уточниха от прокуратурата, цитирани от БТА. В срок до седем дни от публикуването на решението на ВКС, то трябва да бъде изпратено на Окръжния съд в Кюстендил за окомплектоване. Присъдата ще бъде изпълнена след това.

По закон лишените от свобода за първи път и с наложени присъди до пет години, изтърпяват наказанията си в затворнически общежития от открит тип, при първоначален общ режим. Там те имат право да получат подходяща работа, която понякога е извън общежитието.

По същия начин присъдата си излежа и несебърският наркобос Митьо Очите. През 2008 година избухна скандал, след като полицейски шеф го засече да се весели в дискотека, след като бил пуснат от затворническото общежитие във Ветрен за уикенда. Тогава затворническите шефове в Бургас се оправдаха, че Димитър Желязков е бил награден с домашен отпуск заради това, че отборът му заел първо място на турнир по волейбол между затворниците.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини