Пращат на съд следовател, окрал мъртвец. Преглед на националния печат

24 часа: Не ти стига бал за гимназията? Чакаш до III тур - влизаш

Седмокласниците, които изкарат недостатъчно висока оценка, но все пак различна от двойка на изпитите по математика и български език, тази година ще могат да влязат в желана гимназия на трето класиране. Това ще стане, дори без да са подавали документи за участие в първо и второ. Когато бъдат обявени свободните места на третия тур, кандидатите ще могат да преценят за къде в профилирана или професионална гимназия им стига оценката. Това съобщи Лазар Додев, шеф на дирекция "Организация, контрол и инспектиране" в министерството на образованието.

Тези, които не бъдат приети никъде, продължават в обикновена паралелка без интензивен чужд език. Остава им възможността да пробват силите си след 8-и клас.

Много важно е, след като излязат резултатите от изпитите, внимателно да се подредят желаните училища, предупреждават експертите на Сергей Игнатов. След като станат ясни оценките от националното външно оценяване, на сайтовете на регионалните просветни инспекторати се качват скали на успеваемостта, които ориентират децата и родителите им какви са позициите им в общата картина. Те трябва да преценят каква да е разумната подредба с гимназии. Предварителни насоки дават също минималните балове от миналата година.

24 часа: Държавните чиновници пак се уредиха с бонуси

Чиновниците могат да получат до 22 заплати за една година и то законно. Към редовните 12 месечни възнаграждения като екстра и допълнително материално стимулиране могат да се прибавят и до 10 допълнителни заплати. Възнагражденията на служителите трябва да се формират на база качествен труд. Това предвиждат промените в Закона за държавния служител, които парламентът гласува на второ четене.

На първо четене депутатите предвиждаха чиновниците да могат да получават бонуси най-много до 30 на сто от основната им заплата, но при второто четене текстът изненадващо отпадна.

Работодателят има възможност да раздаде четири пъти в годината до 80 на сто от 12 основни месечни заплати. Кой колко процента ще получи, решава шефът на база постигнати резултати.

Труд: Пращат на съд следовател, окрал мъртвец

Столичен следовател присвоил имот и 3300 лв., като откраднал документи по време на оглед на труп.

Шокиращата случка не е сюжет от криминален роман, а част от съдържанието на обвинителния акт срещу 45-годишния Боян Боянов от столичното следствие.

Всичко започнало на 1 декември 2005 г., когато Боянов е повикан да извърши оглед като дежурен следовател. В апартамент в кв. "Разсадника" било намерено тялото на 62-годишния собственик Радослав Чернев. При огледа не са открити следи от насилие.

Труд: Галеви обявени за общодържавно издирване

Пламен Галев и Ангел Христов вече са обявени за общодържавно издирване. Шест дни след влизането в сила на присъдата двамата са неоткриваеми за съдебните власти.

„Днес е получено писмо от областно звено „Охрана", с което ни връщат присъдите и ни уведомяват, че не са намерени на известните адреси. Незабавно присъдите са изпратени на полицията в Кюстендил за обявяване на лицата за издирване", заяви пред bTV говорителят на прокуратурата в Кюстендил Мариана Сиракова.

Стандарт: Данък здраве за нова къща

Кола и апартамент ще можем да купим само срещу платени здравни вноски. Това реши вчера правителството, като одобри промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Идеята беше лансирана от новия здравен министър Десислава Атанасова още при встъпването й в длъжност. Тя предложи още на хората без здравни вноски да не се издават лични карти или шофьорски книжки, но това не бе прието от управляващите.

По последни данни около милион българи не са здравноосигурени. Управляващите се надяват санкцията да принуди поне част от тях да си платят вноските.

Новата мярка обаче ще създаде допълнителни затруднения за хората, чиито работодатели не са платили здравните им осигуровки. Те не се водят неосигурени, но няма как да представят документ.

Стандарт: Свиват БДЖ до 6000 души

До 6000 души ще се свие държавното БДЖ в края на годината от 10 600 персонал в момента. Това ще стане след поредното съкращаване на 450 души от "БДЖ Пътнически превози" и на 400 от "БДЖ Товарни превози" и очакваната продажба на карго предприятието. Държавно ще остане само "БДЖ Пътнически превози", което ще обезсмисли съществуването на "Холдинг БДЖ", заяви Владимир Владимиров, председател на съвета на директорите. В пътническото предприятие сега работят 6280 души, а в холдинга - 183.

След съкращенията, приватизацията и премахването на "Холдинг БДЖ" числеността на железничарите ще падне с 43%. Синдикатите отдавна знаят за съкращенията на 850 души, тъй като те са заложени в споразумението с тях още миналата година и няма защо да се правят на изненадани.

Монитор: Акция „Голо оръжие" на матурите

Акция срещу преписването на матурата по български език и на изпита за влизане в гимназия започнаха директорите на училища, където ще има изпит заедно с квесторите. Строгите мерки преподавателите, ангажирани с тестовете, наричали помежду с кодовото име „Голо оръжие", защото смятали да ударят скритите под дрехите царски пищови и оставянето на теми и отговори в тоалетните на етажа.

Тази година зрелостниците и кандидат-гимназистите ще полагат изпитите в чужди училища, което ще намали възможностите за хитрости и преписване. ,,Познатата среда благоприятства използването на скрити пищови из сградата на училището, най-често в тоалетната, единодушни са директори на столични елитни гимназии. ,,Колкото и бдителни да бъдат квесторите, те не могат да влезнат с ученика в тоалетната", коментира директорът на столичното 31-во СУЧЕМ Николина Николчева.

Монитор: 2 метра вълна заля село Дъбене

Като по чудо без жертви се размина поредната природна стихия, наводнила над 50 български и ромски къщи в карловското село Дъбене. 104 литра на кв. метър дъжд се изсипали в района само за два часа в късния следобед във вторник. Огромното количество вода не могла да бъде поета от затлачените с папрати корита на двете малки реки Мурла и Мъртвица.

За около 20 минути югозападната ниска част на селото била залята от 2 метра приливна вълна. Десетки пострадали били евакуирани от домовете си от водолази с гумени лодки. Заради бързите действия на спасителите местните хора благодариха вчера на вицепремиера Цветан Цветанов и на земеделския министър Мирослав Найденов, които по нареждане на премиера Бойко Борисов посетиха наводненото село и обещаха държавата да помогне по най-бързия начин на пострадалите.

Монитор: Потайните скатали 2,2 млн. лева ДДС

Престъпна група за укриване на данъци и ДДС измами беше разбита вчера при спецоперация на МВР, проведена под кодовото име „Потайните". По данни на ченгетата за по-малко от година бандата успяла да скатае 2,2 млн. лева дължими налози.

Потайните действали в София и Пловдив, където вчера били претарашени над 20 адреса на лица, свързани с групировката. Оттам полицаите иззели различни документи, мобилни телефони, кореспонденция от електронна поща, компютри, флашки, крупни суми пари, електронни подписи, печати, касови апарати, оптични носители и други важни доказателства.

Групата е била под наблюдение няколко месеца.

Сега : Въпреки клетвите на Борисов ГЕРБ бетонира големите бонуси

Въпреки заканите си да прекратят раздаването на солидни бонуси в държавната администрация, вчера управляващите прокараха текст, според който и занапред във ведомствата ще могат да си раздават до 10 заплати допълнително на човек през годината. Така и петият опит на Бойко Борисов да сложи край на безпринципното раздаване на премии завърши като предишните - без успех въпреки шумните акции.

Парламентът прие вчера на второ четене поправки в Закона за държавния служител, с които се променя системата на заплащане в администрацията. Те предвиждат за допълнителни възнаграждения да могат да се заделят до 30% от разходите за заплати и осигуровки в съответното ведомство. Между първо и второ четене депутати от ГЕРБ са внесли нов текст, според който премията на служител за постигнати резултати може да стигне до 80% от основната му заплата за годината. Това означава още около 10 възнаграждения допълнително - сума, която значително надвишава бонусите, които висшите служители бяха принудени да върнат през февруари. Така управляващите бетонираха със закон практика, заради която само 3 месеца по-рано бяха готови да сменят министри и други кадри от висшия ешелон.

Дума: Военната експертиза - без логика и контрол

Преди няколко месеца, в навечерието на президентските избори, военният министър Аню Ангелов твърдеше, че цялата военна експертиза в държавата е съсредоточена при него, т.е. в Министерството на отбраната (МО). По този повод Ангелов дори си позволи да съветва Плевнелиев да не назначава в президентството военни експерти, а да ползва за тази цел началника на отбраната и подопечните му военни пенсионери, назначени през последните три години за началници, "съветници" и "експерти" в МО.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини