Синдикати: От февруари в димитровградския ТЕЦ-3 няма заплати

В ТЕЦ-а не са получавали заплати от февруари, твърдят синдикатите

Без заплати от месец февруари насам са близо 350 работещи в димитровградският ТЕЦ "Марица-3". Това алармират в писмо, адресирано до тукашната структура на КНСБ от трите синдиката на територията на предприятието. Те са депозирали своето становище и до изп.директор на ТЕЦ-а в Димитровград.

Проблема огласи пред медиите днес председателят на КНСБ тук Ангел Димитров.

Според КНСБ и КТ "Подкрепа", от началото на 2012 г. централата е работила само 417 работни часа.

От писмото става ясно, че от 15 юни 2012 г. в дружеството има влязло в сила комплексно разрешително за енергийния блок, но въпреки това то не работи.

"При липсата на трудови възнаграждения за толкова дълъг период от време, част от висококвалифицираният персонал търси възможности за реализация в други фирми", се посочва още в становището на синдикатите.

Според тях, без разрешение за работа на блока не могат да се правят проби на новоизградените пречиствателни съоръжения, които са включени като условия в комплексното разрешително.

Това би довело и до редица неблагоприятни последствия, убедени са в ТЕЦ-3. Сред тях, нарушени доставки на въглища, подаване на ел. енегрия, спиране на поръчки за предприятията и др.

Работещите в ТЕЦ-а са притеснени и несигурни от създалата се ситуация, а от КНСБ са ги посъветвали да изпратят писмото до министъра на енергетиката Делян Добрев, кмета на Димитровград Иво Димов и до премиера Бойко Борисов.

Писмото, което синдикатите в централата са изпратили до КНСБ-Димитровград

Потърсен за коментар от журналисти, юрисконсултът на ТЕЦ-3 Юлиян Семерджиев каза, че изнесената от синдикатите информация е пресилена. Въпреки, че предприятието не е работило ефективно през последните месеци, заплати на работниците са изплащани няколко пъти, като последно това се е случило миналата седмица.

Причината за забавените възнаграждения, от ТЕЦ-3 обясниха с извършените напоследък инвестиции в дружеството, както и с намаленото потребление на ел. енергия. Увериха, обаче, че ново плащане предстои.

От димитровградското предприятие отрекоха да има текучество на висококвалифицирани кадри и персонал. "Напротив, при нас има много постъпващи молби за работа", поясни Семерджиев. По думите му, ТЕЦ-3 плаща редовно и задълженията към държавата като вноски, осигуровки и др.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини