Воден режим върна Стамболийски в каменната ера

Семейството на бай Сево къпе три годишните си внучки с вода от този бидон на покрива

Хасковското село Стамболийски се превърна в заложник на странен воден режим, който оставя половината село на сухо в адските летни жеги. Вода в селото уж има. Докъм 17 часа, после чешмите на повече от 150 къщи от горната махала, пресъхват. И остават така до 10-часа на следващия ден. Водата се появява и отново изчезва в късния следобед. В петък, събота и неделя пък вода няма въобще, твърди кметът Славчо, на който толкова му е писнало от проблема, че даже не му се говори. Не му се и появява пред очите на съселяните, защото се черви от срам на въпроса „Защо пак нямаме вода?“ на който кмета няма отговор. А че в Стамболийски част от хората наистина нямат вода потвърдиха и самите селяни. Семейството на Сево и Здравка Севови са се видели в чудо как да къпят двете си 3-годишни внучки Натали и Мадлен. „Ако майка им разбере че топлим на слънцето вода в бидони за да изкъпем момичетата, ще дойде да си ги вземе“ кахърят се бай Сево и жена му. Животновъдката Радка Колева пък си е пригодила нещо като лятна баня от ламаринен резервоар, който пълни от кладенеца в двора. Радка гледа 20 биволи и дори не може да се изкъпе, ако не си е извадила вода преди това. Но и това не е вариант. Бай Сево платил 200 лв за 1-тонен пластмасов резервоар, но на втория ден събраната в него вода се превърнала в тиня. 

В селото има три чешми които са спасение за по-подвижните стамболийци. По възрастните обаче не си и помислят да тръгнат с кофите през 40 градусовата жега и да пресичат пеша половината село. 

Този петък второто по-големина хасковско село ще има събор. Стамболийци още от сега се червят от срам, че няма да могат да измият чашите и чиниите за гостите си. Те с резила са си свикнали, ама снахите и зетьовете-не са. 

Стамболийски се намира на 4 км от Хасково и постоянното му население е 1200 души. 

Проблемът пред толкова много хора обаче не съществува, според ВиК Хасково. Управителят инж. Петко Стойчев отрече да няма вода и заяви, че лично е изпращал екипи за замерване на налягането. „Имат си по 2 атмосфери в тръбите във всички точки на селото. Вода имат“ отсече Стойчев. По думите му, проверка е правена дори и след 5 часа, когато стамболийци твърдят, че чешмите пресъхват. Проблем нямало. 

От селото не са съгласни. Припомнят че и миналата година били на сухо. Със спешното съдействие на областният управител Ирена Узунова, ремонтни екипи на ВиК са отворили главния водопровод за Стамболийски и установили, че е затлачен с мръсотия. След почистването му, водата текнала. Установило се обаче, че има и проблем с използването на водата за поливане. Така наречените кражби на питейна вода за поливни нужди, отдавна са посочвани от ВиК като главна причина за загуба по водопреносната мрежа. 

„Нямам против, да открият крадците-да ги хванат и накажат. Ама що ни наказват всички“ разгорещено каза кметът Славчо. „Но ако пак имаме запушен водопровод?“ допълва той. 

Единствената институция, която се сезира от журналистическите въпроси бе отново областната управа. От там заявиха, че започват незабавна проверка на случая.

Г. Христов

За измиване преди хранене-от този бидон на терасата
Близначките Надали и Мадлен
Животновъдката Радка Колева не може да се изкъпе след ежедневната грижа за 20-те си бивола
Старите стамболийци са свикнали-като няма вода, има бира
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини