Във фурна: 35 на сянка, 45 на слънце

Вече спасената под сянката Мария държи термометъра с "горещите" 45 градуса

Температурите днес са 35 градуса, като максималните стойности бяха достигнати за кратко към 15 часа-35.8. Това е официална статистика на хасковската метеостанция, която от началото на лятото обаче, непрекъснато се „оспорва“ от термометрите на хасковлии, тези в автомобилите, включително и от личното усещане на пешеходците. Причината е, че метеоролозите мерят на сянка, а хасковлии сбъркали се да излязат навън, вървят на слънце. Haskovo.net реши да провери на колко градуса се пържат те и пристъпи към „следствен“ експеримент с подръчни материали и доброволци. 

Само за 5 минути на открито, новозакупен термометър вдигна от стайните 22 градуса, до „слънчевите“ 45. Стълбът продължаваше да пъпли нагоре, но жегата не понесе повече на 17 годишната Мария. Сътрудничката ни от хасковското Механо побърза към спасителната сянка, а със спешната помощ на приятеля си, отиде да реанимира в най-близкия басейн. За не по-малко сварения ни екип, спасението бе под офисния климатик. 10 градуса са си 10 градуса. 

Иначе „официалните“ 35.8 градуса днес, ни оставят само на две десети от изравнен температурен рекорд за 16-ти юли. На тази дата през 1934-та и 1984-та година, професионалните термометри са отчели 36 градуса.

Г.Христов

На слънце, усещането е далеч по различно 
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини