Протойерей Георги Тодев ще стане почетен гражданин на Димитровград

С отличето почетен гражданин на Димитровград тази година ще бъде удостоен новият архиерейски наместник на Хасковската духовна околия Георги Тодев за изключителните му заслуги в областта на християнството и издигане авторитета на Димитровград. Церемонията ще се състои на 26 октомври - Димитровден, когато почитаме отеца-патрон на местния храм "Свети Димитър". Отличието ще бъде връчено от председателя на Общинския съвет Стефан Димитров и пловдивския митрополит Николай.

Архиерейският наместник Георги Тодев е на 55 години, роден в димитровградското село Ябълково. Основното си образование той завършва в родното си село, а средното си образование – в Софийска духовна семинария през 1975 година. На 25 септември същата година е изпратен да отбива военната си служба в "Трудови войски" в Стара Загора. През 1977 година е приет за редовен студент в Софийска духовна академия, която завършва през 1995 година задочно поради семейни причини. Семеен е с три деца.

Георги Тодев е ръкоположен за свещеник в началото на 1990 година в епархийски храм "Св. Богородица" - град Пловдив от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Арсений и е изпратен на работа в храм "Св. Димитър" – Димитровград. Тук близо 18 години той служи с отец Кирил.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини