Предлагат журналист и културист за почетни граждани на Димитровград

Две са внесените предложения за „Почетен гражданин на Община Димитровград“, които са постъпили до крайния срок 30 април. Изборът е между културиста Добри Делев и пенсионирания журналист Димитър Беремски.

Предложение за удостояването с приза „Почетен гражданин на Община Димитровград“ на Добри Делев е направил кметът Иво Димов.

Добромир Димчев Делев е роден през 1985г. в Димитровград, завършва средното си образование в СОУ „Васил Левски" със специалност „Музика - народно пеене". След това кандидатства в НСА със специалност Културизъм, където е приет, но поради липса на средства прекратява обучението си.

Син е на един от изявените музиканти в града ни - Димчо Делев.

Занимава се с културизъм от 2001 година. 2004 г се явява на първото си състезание и взема медал. Това го стимулира да продължи да се състезава и през 2005г. става Републикански Вицешампион на България. През 2008 участва в турнир в Лондон с името Мистър Титан, от там се завръща с 2 купи – от категорията си и с абсолютната титла. През 2009 заминава за САЩ за да участва на турнира California state championship, на което се класира 5-ти. Това не го отказва и през 2010 се завръща на сцената на Jay Cutler classic в Бостън, където става пръв в категорията си и абсолютен шампион, където е интервюиран и награден лично от действащия тогава Мистър Олимпиа Джей Кътлър. Тази победа дава на Добри правото да участва на открития шампионат на Америка, но поради липса на Зелена карта или Американско гражданство той губи правото на участие.

През 2012 излиза на сцената на Bev Francis Atlantic states в Ню Йорк,където преди него  шампиони на турнира са били имена като Джонатан Делароса, Марко Ривера ,Робърт Бурнейка и Еван Сентопани, където става пръв в тежка категория, в която прави и дебют, две седмици след това става пръв и абсолютен шампион и на GNC NPC Southern California championship в Сан Диего.

След успешната за него 2012 той подава молба към президента на IFBB професионалната лига Джим Мениън за придобиване на професионален статут, който получава в началото на 2013 като става единствения притежател на такъв статут в България. Няколко месеца по-късно претърпява инцидент с мотор, който го изкарва извън залата за 3 месеца. Бива му отказана и виза за Америка поради необясними причини, но Добри не се отказва и само след 3 месеца тренировки и средства събрани предимно от приятели, прави своя дебют като професионалист на престижния турнир Phoenix Europa Supershow в Аризона.

На възраст от 28 години е един от най-младите билдъри на професионалната сцена. Делев е единствения български културист, излязъл на финалите най-големия "Мистър Олимпия" - през 2015 година става 16-ти, а през 2016 година се класира 12-ти. През миналата година българският херкулес завърши четвърти на състезанието Wings of Strengh Chicago Pro и отказа участие в "Мистър Олимпия". 

Второто предложение е за Димитър Беремски. Внесено е от Дружество на журналисти и Клуб на дейците на културата.

Димитър Беремски работи като журналист от 1957 г. до 1989 г., когато се пенсионира, а в края на 2018г. ще навърши 90 години.

Доайенът на димитровградската журналистика Димитър Беремски е носител на наградата „Златно перо на Съюза на българските журналисти, в който членува и до момента. Бил е член на Управителния съвет на СБЖ-София и над 15 години председател на Дружествато на журналистите към СБЖ в Димитравград. Той е сред двамата димитровrрадчани, които получават за първи път наградата за култура на Община Димитравград през 2005 година. Димитър Беремски е сред основните инициатори за обявяване на Димитровград за паметник на архитектурата. В началото на 80-те години на миналия век, той инициира полемика по проблемите на архитектурното устройство на Димитровrрад. В нея се включват цяла плеяда журналисти, дейци на културата, архитекти, проектанти. Приобщава в дискусията и Стефан Продев, главен редактор на вестник "Култура". Впоследствие предложения на Димитър Беремски са отразени в rрадоустройствения план на Димитровrрад.

Пpeз 2003 г. издава първата си и единствена книrа „Между мечтата, наивността и вярата: Димитровrрад през поrледа на писатели, художници, академици, артисти и един строител". В нея той събира свои интервюта за Димитровград с 26 известни български личности. Сред тях са Иван Радоев, Елисавета Баrряна, Георги Калоянчев, Камен Калчев, Георги Анастасов, Стефан Цанев, Иван Русев и др.

През 2017 г. той дарява на градска библиотека „Пеньо Пенев" ценни материали в 8 папки за предприятията „Вулкан", „Марбас", Химкомбината и др.

Димитър Беремски е сред малцината живи участници в бригадирското движение. Той е в първия випуск на специалнастта „журналистика", разкрита в в Софийския университет „Св. Климент С)хридски" (1952-1953 г.), когато се слага началото на висшето академично образование по журналистика в България. На литературно четене в университета се запознава с поета Пеньо Пенев, а познанството им продължава до траrичната кончина на Поета с ватенката.

Кариерата си започва като кореспондент на радио София (БНР), но през годините пише и за вестниците „Работническо дело", Стършел", „Меридиан мач".

Димитър Беремски е дългогодишен журналист във вестник „Димитровградска правда", където работи съвместно с Митко Иванов, който по-късно става професор по журналистика в СУ „Кл. Охридски". Критичният поглед и непримирим дух на Беремски се открояват в неговите статии и репортажи, и ro съпътстват през целия му професионален път. През 1989 r. той се пенсионира
като заместник-главен редактор на в-к „Димитровградска правда".

В първите демократични rодини влиза в състава на Общинския съвет и е единственият общински съветник, подал оставка поради несъгласие с колеrите си.

На 4 юни от 17:00 часа в зала „Гроссето“ в Димитровград ще се проведе среща с обществеността, когато всички желаещи могат да изразят мнението си за посочените две кандидатури за почетни граждани.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини