Свещено езеро на петна

Някои места на Земята изглеждат наистина като да са от друга планета. Това природно чудо е само на половин ден път с кола от Ванкувър. Петнистото езеро Клилук в Канада е свещено място за първите индиански народности в долината Оканаган, в южната част на провинция Британска Колумбия.

През лятото, когато водата се изпарява, мястото представлява съвкупност от малки езерца-петна, между които може спокойно да се ходи. Петната са в различни цветове - бели, жълти, сини или зелени, в зависимост от вида и концентрацията на минералите в тях.

Думата „Osoyoos" означава стесняване на вода на езика на местните и чудесно описва какво се случва с езерото. Водата е с висока концентрация на много различни минерали и сулфати - магнезиев, калциев и натриев. Има и осем други минерали, включително малки количества сребро и титан. Това било открито по време на Първата световна война и използвано... за направа на боеприпаси.

Няколко поколения наред Клилук е било собственост на семейството на Ърнест Смит, който искал да изгради СПА-комплекс на брега му. Отказал се заради постоянния натиск от страна на индианците. В крайна сметка през 2001 година той им го продал обратно, признавайки, че за тях езерото има духовна стойност. Местните индианци, подкрепени от управата на провинцията, успели да съберат 720 хиляди долара и да откупят имота.

Сега то е под тяхно управление и въпреки че е любопитна туристическа дестинация, публичният достъп до него е доста ограничен. Може да се види отблизо само след специално разрешение на старейшината. Но нищо не пречи да се полюбувате на Клилук от самата магистрала, която се намира съвсем близо.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини