Известният художник-авангардист Недко Солаков гостува в Димитровград

Галерия "П.Чурчулиев" ще посрещне днес известен български художник

Известният български художник Недко Солаков ще пристигне днес в Димитровград. Тук той ще експонира своят интерактивен обект "Сандъче -картотека", притежание на димитровградската галерия "П.Чурчулиев", разказа уредничката Надежда Стойнева.

Сандъчето е първият експонат на модерното изкуство, поискан за откупуване от българска общинска галерия още преди 24 години. Тогава в местната галерия е била експонирана и първата по рода си изложба модерно изкуство.

Художественият продукт включва в себе си две картини, текст, видео и самото сандъче-картотека, запазило 302 фиша с рисунки, инсталации, колажи и текстове.

Произведението на Недко Солаков е част от изложба, посветена на 50 години от съществуването на градската художествена сбирка- сега Художествена галерия.

Художникът е единствения българин участвал два пъти в най-престижния световен форум за съвременно изкуство "Документа" в Касел .

Има многобройни участия в престижни форуми на модерното изкуство и биеналета по света- във Венеция, Истанбул, Севиля, Москва.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини