Конфедерацията на работодателите е против данъка върху спестяванията

Въвеждането на данък върху приходите от лихви по депозитите ще обезкуражи спестяванията и ще доведе до забавяне на инвестициите.В новите условия притокът на чуждестранни спестявания ще бъде ограничен до 5-6% от БВП.

Такова е становището на Конфедерацията на  работодателите и индустриалците в България, чийто регионален председател е шефът на ОбС в димитровгпрад Стефан Димитров.

В становище, разпространено до медиите от КРИБ посочват още, че ще се снигне до забавяне процеса на конвергенция на доходите, тъй като облагането на лихвите по депозити ще има приблизително същия ефект върху стимулиране на инвестициите, както и увеличаването на всеки друг данък върху доходите.

Конфедерацията е изпратила свое становище до министър Симеон Дянков относно Проекта  на  Закон  за  държавния бюджет на Република България за 2013 год. и Проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2013 год.

„Основна потенциална заплаха за изпълнението на заложените приходи, според нас, е заложеният висок принос на вътрешното потребление към растежа на икономиката, се посочва в писмото на КРИБ до министъра.

Причините да несигурността на тази тенденция са, че индикациите за възстановяване на индивидуалното потребление до сега през 2012 година изглеждат колебливи поради факта, че отчетеният ръст на индивидуалното потребление за второто тримесечие на 2012 година най-вероятно надценява реалността и е налице риск от негативни  ревизии в следващите тримесечия. На второ място, макрорамката на бюджета съдържа прогноза за много бавно възстановяване на пазара на труда през следващата година.

Ако в хода на следващата година се окаже, че приходите са по-ниски от заложените в бюджета, най вероятната причина за това ще бъде неправилното прогнозиране на индивидуалното потребление”, пишат представителите на КРИБ. Те са категорични, че „за да се адресира този риск, бюджетът трябва да съдържа нов набор от мерки за подобряване на събираемостта „

От КРИБ не възразяват срещу разходното перо - предложеното увеличение на пенсиите, заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване и нарастване на минималната работна заплата, но се противопоставя на предложението за увеличение на максималния осигурителен доход. Причината, според представителите на КРИБ, е, че в условия на икономическа криза предвиденото увеличение ще окаже допълнителен финансов натиск върху коректните работодатели и техните служители, тъй като процент на не плащащи осигурителни вноски все още е твърде висок.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини