Борят кражбите на метали с промени в Наказателния кодекс

От Асоциацията на рецикрираща индустрия предлагат промени в НК заради кражбите на метали
Предложения за промени в Наказателния кодекс, с които да се намалят кражбите на метали предлага Асоциацията на рециклиращата индустрия в България. Нейн председател е съветникът от ОбС- Димитровград Иво Георгиев.
Преди дни Георгиев присъства на семинар, посветен на новия закон за управление на отпадъците и контролната дейност на МВР срещу кражбите на метали. Асоциацията настоява час по-скоро да бъде сформирана работна група, която да инициира промени в НК.
Организаторите на форума - Българска асоциация по рециклиране, са дали идея за  вариант на контролен лист за проверка на площадки, извършващи дейности с отпадъци от черни и цветни метали.
По този начин ще се уеднаквят изискванията към легалните площадки, тъй като контролните органи от Регионалната еко инспекция и МВР нямат обща схема на проверки, поясни Георгиев.
Присъствалите на семинара техни представители, заедно със специалисти от Министерството на околната среда са се застъпили за законови разпоредби, свързани с контрола върху дейността на площадките за изкупуване на черни и цветни метали.
Съветникът от "Да за Димитровград" е председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия

С глоби от 30 000 лв. до 100 000лв. имуществена санкция се наказва едноличен търговец или юридическо лице, което извършва дейност без разрешение, приема отпадъци от черни и цветни отпадъци без сертификат за произход и не допуска контролните органи до мястото, на което извършва дейността си.

Спецалистите от МВР са акцентирали върху взаимодействието и обмена на информация между контролните органи и заинтересованите страни, за да се засили полицейското присъствие в райони с повишена концентрация на кражби на метали. Присъствалите на форума браншови организации, МВР, еко министерство са се обединили около идеята да си сътрудничат с цел да елиминиране сивия сектор в бранша, с което ще се създаде благоприятна атмосфера за развитие на легално работещия бизнес.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини