Стефан Димитров за сагата с МБАЛ: Д-р Наков е бил подведен от обкръжението си

Стефан Димитров показа пред журналисти писмо, подписано от Галина Чингарова за МБАЛ

Нови факти, свързани със сагата по дълга от над 650 000 лв. на МБАЛ "Св.Екатерина" към строителната фирма на Георги Табаков изнесе на среща с медиите днес шефът на ОбС Стефан Димитров.

Той показа писмо от 2009-та година, подписано от общинския съветник от ГЕРБ и юрист Галина Чингарова, която по това време е отговаряла за правната защита на болницата.

В него Чингарова дава становище по повод извършена одиторска проверка на годишния финансов отчет на Здравното заведение за 2009-та година.

В частта касаеща, покана, оправена към МБАЛ да заплати сума за извършен ремонт от фирмата на Табаков, адвокатът пояснява:

"С оглед на представените доказателства към момента МБАЛ няма основание за заплащане на паричната сума , още повече, че с оглед на приложените такива се установи нарушение на наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. С писмо от 16 септември 2009-та година е сезирана агенцията за обществени поръчки за законосъобразността на процедурата за възлагане".

Според Стефан Димитров, това означава, че Галина Чингарова е заявила в прав текст, че пари по договора за извършения ремонт в болницата не трябва да се плащат.

През 2009-та година е ставало дума за сума в размер на 105 479 лв., която МБАЛ е трябвало да издължи на строителното дружество за въпросния ремонт на покрива на вътрешно отделение.

"Смятам да изпратя този доклад до Прокуратурата и по РУП-Димитровград", заяви още шефът на ОбС и добави, че управителят на МБАЛ д-р Наков е бил подведен от хората, на които се е доверявал.

Частта от писмото със становището на адвокат Галина Чингарова по договора на МБАЛ с фирмата на Табаков

"Д-р Наков не е платил сумите, защото Чингарова му е казала, че тези суми не са дължими ", допълни още Димитров.

Той твърди също, че няма подписано споразумение между Общината и фирмата на Табаков за разсрочване на дълга,  защото кмета на Общината не е страна по делото. Такава, според Димитров е само МБАЛ.

Писмото е с дата от 2009-та година

Бившият кмет твърди още, че през изминалия мандат не е имал среща с Табаков,в която да му е отказал да му бъдат изплатени парите по договора. "Винаги съм казвал, че си има управител на болницата, тя е страна по договора и с нея трябва да се разберат", каза още Димитров.

Той коментира още, че в архивите на Общинския съвет през 2009-та година не фигурира документ, в който се посочва, че бившият управител на МБАЛ д-р Мария Боспатчиева е освободена от отговорност.

"Ако някой иска, спокойно може да търси отговорност на бившия управител на димитровградската болница защо и как е бил подписан този договор и защо не са платени сумите", заяви още Стефан Димитров.

Екипът ни потърси за коментар по телефона адвокат Галина Чингарова, но тя не бе открита. Към момента не разполагаме с нейната позиция, готови сме да я публикуваме, ако желае това.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини