Кметът: Егати полицията, слагат й бариера, тя не знае

Кметът: Не съм назидателен, а емоционален

С продължителна емоционална реч на кмета Георги Иванов, включваща и преглед на печата, започна днешната сесия на ОбС Хасково. Градоначалникът описа ожесточените преписки през последните дни между общината, МВР и областната администрация. Повод за разменените писма са паркингите на държавната администрация и на полицията, които общината иска на прави синя зона. За целта обаче двете институции трябва да демонтират бариерите и да преместят уличните саксии (за ул. Атон“ до МВР). И двете институции отговорили, че въпросните бариери не били техни.

„Шефът на МВР Хасково, комисар Петьо Петров, е написал истински бестселър“, обяви кметът. В писмото си шефът на полицията заявил, че бариерата към служебния им паркинг не е тяхна и не знаел кой я е сложил. На улицата имало и други институции – Следствената служба, както и частни жилищни сгради. Поставените там улични саксии също не били на МВР. А самата улица пък била публична общинска собственост.

„Егати полицията, слагат й бариера, тя не знае“, възкликна градоначалникът.

Той упрекна областния управител Ирена Узунова в двоен стандарт. Повод за обвинението бе оттеглянето на съдебния иск на губернаторката, с който оспорваше решение на ОбС Свиленград за отдаване под наем на терен, за който общински съветници твърдяха, че е държавен. След като стопирала решението и подала жалба в административния съд, Узунова получила от ОбС Свиленград документи за общинска собственост на въпросния терен от 4 дка. Той бил актуван като общински през 2001 година и включен в активите на общинска фирма. По-късно бил отделен от дружеството и актуван като частна общинска собственост. След като получила тези документи, Узунова оттеглила съдебния си иск. „Това е двоен стандарт“, обяви кметът и припомни атакуването на подобни актове за общинска собственост на община Хасково. Той даде за пример имотът, където се намира „Техническа борса“ в Източна индустриална зона. Този имот бил актуван като общински и продаден, но по-късно след оспорване от областния управител съдът в Хасково обяви сделката за продажбата му за нищожна. Подобен бе и спорът за къщата на ул. „Враня“, която бе опожарена преди седмица.

“Няма двоен стандарт. В случая с „Техническата борса“ общината просто е продала чужд имот. За него има документ за държавна собственост. Същото е за сградата на „Враня“. Докато за имота в Свиленград държавата не разполага с такъв документ“, обясни за Haskovo.net Ирена Узунова.

На самата сесия пък в отговор на нападките на градоначалника думата взе Антон Иванов. Според него кметът просто злослови по адрес на институции и хора, които не присъстват в залата и не могат да се защитят. По думите му градоначалникът води срамна война с държавните институции в Хасково.

„Не съм назидателен, а емоционален“, отговори на свой ред кметът. Той поиска Антон Иванов да посочи кое по-точно в думите му е срамно.

Словесната престрелка продължи през по-голямата част от времето на сесията. След последните залпове общинските съветници гласуваха всички предложения без излишни дебати, като отделяха по няколко минути на докладна. С по-важните от тях Haskovo.net запозна читателите си още мината седмица. Сред тях са задължителното поставяне на чип на домашните кучета, заделяне на 20 000 лв. за подръжка на противопожарните автомобили, предаването на новата погребална сграда за стопанисване от „Обреден дом“ и др.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини