Фондация: Преживелите насилие хора отчаяно се нуждаят от подкрепа и подслон!

Антония Филева

В края на 2012 година се срещаме с Антония Филева, която е координатор в офиса на Фондация "Български център за джендър изследвания" и от години се занимава с проблема домашно насилие.

Фондацията има офис тук в Димитровград и вече три години се среща с хора с подобни проблеми от града и околните села.

Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net Антония обобщи какви бяха последните 12 месеца за фондацията и работата тук.

 

-Каква беше 2012 година за фондация “Български център за джендър изследвания”, вие имате офиси в Димитровград и в съседно Хасково? Повече ли са постъпващите при вас сигнали за насилие или има отлив?

-Работим и през 2012-та активно в помощ и ефективна защита на пострадали от домашна насилие. До месец ноември през офисите ни в гр. Хасково и Димитровград сме подкрепили 140 лица, от тях 29 мъже и 111 жени. Проведени са над 300 различни консултации –психологични, социални и правни.

Отделно има депозирани над 37 жалби с искания за издаване на заповеди за защита, 9 от тях с искане за незабавна защита. За съжаление 6 от изготвените жалби от специалистите в центъра и образувани дела, обаче са оттеглени по молба на пострадалото лице.

Много важно е, че и след сигнала поддържаме обратна връзка с потърсилите помощ и разбрахме, че при 5 от 6- те случая на оттегляне на жалбата за причина се посочва липсата на подслон в област Хасково, където пострадалият да бъде настанен.

- Което означава, че не е имало полза от това, че пострадалият се е оплакал, след като иска, но не може да бъде отделен от тази среда…

- Това е така, но и не съвсем, при разговори с хората потърсили помощ, всеки 4-ти заявява, че ще се чувства по- сигурен, ако бъде настанен в защитено място.

Да заявиш проблема си и да застанеш срещу човека, които с години те е малтретирал и контролирал е трудно. Затова е много важно държавата и общините, като доставчици на социални услуги, да създават условия в подкрепа на тези уязвими групи хора. Нужно е да се разширява кръга на предоставяните услуги, да се обучават повече специалисти с цел по- ефективна, бърза и навременна подкрепа за лицата, живеещи в омагьосания кръг на насилието. Защото само, който не е преживял нещо подобно, той не може да си представи за какво става въпрос.

Пострадалите от домашно насилие са изложени на риск от т.нар. социално изключване. Тормозът често става причина за сериозни травми, които пречат на тези хора пълноценно да се интегрират в обществото и дори да си намерят препитавие, а често губят и това.

В работата ни тази година отново се открои и факта, че жените по-често са обект на домашно насилие.След раздяла или развод са изложени заедно със своите деца на риск от бедност, изолация, а и тежки емоционални травми.

.В този смисъл цената, която преживелите насилие децата и обществото плащат, поради извършеното домашно насилие, е много висока.

-В закона не е ли заложено по-различно отношение към децата?

Има такова нещо, самия Закон за Защита от домашното насилие предвижда специална защита, в чл. 2 е предвидено, че всяко домашно насилие, извършено в присъствие на дете се смята за психическо и емоционално насилие върху него и трябва да има места за подкрепа и настаняване на пострадалите и децата им далече от извършителите на насилие.

- Какво в крайна сметка се случи с Кризисния център в Димитровград, за настаняване на хора, претърпели насилие, които тук щеше да се изгражда?

- През изминалата година положихме много усилия и в нашата област да имаме Кризисен център, в които да настаняваме нуждаещи се.

Както може би знаете още през 2008г. община Димитровград предостави на Български център за джендър изследвания част от общинска сграда, бившата „Марбас” Болница, за изграждане на Кризисен център.

В средата на месец декември 2011 г. и. Общински съвет в Димитровград одобри възможността общината да кандидатства по програма „Красива България” за реконструкция на сградата. Проектът беше спечелен и беше обявен на страницата на министерството.

По неясни за мен и до днес причини, кметът на общината Иво Димов не подкрепи проекта, който беше на стойност 298 392 лв. и средствата бяха пренасочени към друг проект тук, този за ремонт на театъра.

Не мога да скрия, че разочарованието ни беше голямо. Въпреки пропиления шанс изграждане на Кризисен център за хора, станали жертви на домашно насилие, ние продължихме да работим активно и то най-вече за цялостно обгрижване на пострадалите от този вид тормоз. И то най-вече като разработвахме и подавахне нови проекти.

В началото на декември т.г. представители на Отдела за военно сътрудничество при Посолството на САЩ пристигнаха в Димитровград и направиха оглед на помещенията, като заявиха своето желание да подпомогнат ремонта със средства от Програмата за хуманитарна помощ на Министерството на отбраната на САЩ.

Като член на Сдружение „Алианс за защита срещу домашното насилие”, хасковския клон на Български център за джендър изследвания беше подкрепен от всичките 10 организации- членове на Алианса за изграждането и въвеждането в експлоатация на Кризисния център.

Средствата, събрани по време на кампанията на „АVON” срещу домашното насилие, в която партньор е Алианса, ще се предоставят за обзавеждането на Кризисния център. Така че, аз се надявам той да заработи възможно най- скоро за да гарантираме на по-ефективна закрила и защита на интересите и потребностите на пострадалите от насилие.

- Остава ли възможността хора, претърпели насилие в Димитровград и Общината да потърсят вашата помощ и дори защита – социална, правна, психологическа, както беше досега?

-Категорично да, през месец февруари т.г. регистрирахме нова Фондация „ Х & Д джендър перспективи”. Тя е правоприемник на Фондация “Български център за джендър изследвания”. Тази седмица подписахме договор с Министерството на правосъдието за безвъзмездна финансова помощ по проект “Живот без насилие”.

По тази линия ще предоставяме комплекс от социални услуги в Хасковска област за помощ и превенция насочени срещу домашното насилие. Проектът е за 12 месеца, ще бъдат обхванати хората от Хасково и Димитровград, както и околни села.

Нашите цели са да обърнем внимание на всеки, които се е оплакал, да си взаимодействаме по- успешно с неправителствените организации и институциите, работещи по проблема. Не на последно място е и привличането на специалисти, а и повече информираност на обществото по темата с домашното насилие.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини