Асоциация зове: Димитровградчани да хвърлят боклуците си разделно!

Съветникът Иво Георгиев е председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България

През следващата година общината трябва да положи повече усилия за подобряване на кампанията по рециклирането на отпадъци и използването на кофите за смет за тази цел.

Това заяви председателят на Асоциацията на рециклиращата индустрия Иво Георгиев, който коментира предстоящите промени в законодателството в тази посока, обхващащи периода до 2014 г.

Той препоръча още тукашната администрация да направи и промени в Наредба №5 и да се проведат разговори с организацията по разделно събиране, която има договор с Общината.

Според Георгиев, така ще се намали количество на депонирания общ отпадък на Общината, а и ще бъдат спазени влизащите от началото на идната година изисквания и промени.

В момента в Димитровград има 126 пункта за разделно събиране на отпадъци, като броят им трябва да нарасне поне на 200 лв.

Става дума за контейнерите, където отделно се изхвърлят хартия, метал и пласмаса. Така ще се увеличи и обема на събираните отпадъци, убеден е шефът на АРИ.

Не без значение е и факта, че самосъзнанието на димитровградчани също трябва да бъде на ниво. Георгиев предлага кошчета за разделно събиране да бъдат поставени пред всеки вход в Димитровград.

Ангажимент на дом.съветите да бъде прилагането на разделното събиране на боклуците. За целта обаче е добре да бъде повишена информираността на хората с помощта на различни кампании. Така се спазва изискването всеки генериран отпадък да бъде събран при източника, в случая -едно домакинство.

"В България почти не се преви рециклиране, всичко е само на хартия", убеден е Георгиев от лични наблюдения.

Димитровградчани да увеличат разделното събиране на отпадъците, призова Иво Георгиев

Той коментира още и несправедливото, по думите му определяне на такса "смет", което става на база данъчна оценка. "Най-малко 40-50 годишната практика в Европа показва, че е възможно да бъдат направени промени в тази посока", каза Георгиев.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини