Янки от Пенсилвания осиновяват 14-годишна узунджовка

Калинка и Запрянка се радват на късмета на тяхната връстничка

Семейство американци от щат Пенсилвания са от понеделник в Хасково за да се запознаят с 14-годишно момиче от дома за деца лишени от родителски грижи „Асен Златаров“. Янките са в така наречения 5-дневен контакт, през който трябва да се запознаят с детето и да го одобрят за осиновяване. Следва начало на тежка 5 месечна процедура по разрешаване на осиновяването. В България режимът бе „олекотен“ на няколко седмици, но за Италия например е 3 месеца, а за Щатите-5. 

Американската двойка е млада и има вече 10-годишен син, научи Haskovo.net. Искали обаче дете от България. Засега изборът им е на 14-годишната Галя/ името е сменено/, която от години живее в дом „Асен Златаров“. Детето посещава училището в село Узунджово откъдето е родом. Новината за евентуалното задокеанско осиновяване днес бе разбунила духовете в дома. Почти всички деца говореха само за това. Повечето искрено желаеха успех на приятелката си. Евентуално осиновяване ще бъде безпрецедентно, заради възрастта на детето. Досега най-голямото осиновено дете от хасковско бе 13 годишно.

Това ще е поредното осиновяване на хасковско сираче през годината. С развитието на приемната грижа в Хасково и улеснената откъм бюрокрация процедура по осиновяване, бройката на възпитаниците на Дома се стопи бързо от обичайните 80 и няколко на настоящите 57 деца.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини