Готвят промени в наредба заради разделното събиране на отпадъците в Димитровград

Гл.еколог Пламен Митков направи някои уточнения, свързани с промени в Закона за управление на отпадъците

Собствениците, ползвателите на търговски обекти, стопански и административни сгради в Община Димитровград не е задължително да сключват договори с фирми, занимаващи се с разделно събиране на отпадъците.

Уточнението направи днес гл.еколог на Димитровград Пламен Митков във връзка с влезлите в сила от началото на януари нови изисквания в Закона за управление на отпадъците.

Новостите внесли смут в търговците и собствениците на магазини и заведения, коментира пред журналисти днес Митков.

Хората останали с впечатление, че ще трябва да бъдат сключвани договори с фирми, занимаващи се с разделно събиране, което би ги натоварило финансово, допълни той.

В членa от закона е записано, че ползвателите са длъжни да събират отделно боклука си и да го предават на лица, притежаващи разрешително за тази дейност.

Как да функционира разделното събиране на отпадъците в дадено населено място се определя от Наредба на ОбС.

"Подготвяме допълнение към Наредба №5, с което ще се регламентира самото разделното събиране в Общината на отпадъци от опаковки за собственици и ползватели на обекти", каза още Пламен Митков.

По думите му, промените в общинската наредба ще се разглеждат на февруарската сесия на ОбС. В тях ще бъде записано, че собствениците и ползвателите на търговски обекти и стопански и административни сгради ще се ползват от системата за разделно събиране и по този начин изпълняват и поетите си ангажименти към Закона. Наличието на договор не е задължително, коментира още експертът.

Разделното събиране на отпадъците ще бъде тема на промени в Наредба № 5 на Общината

В Община Димитровград разделното събиране на отпадъците бе въведено преди 6 години. Главният еколог увери, че събираните разделно найлонови опаковки, бутилки и хартия в съдовете в Общината не се смесват в камионите, каквото е мнението на част от гражданите.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини