Няма забавени заплати в МБАЛ, проблема с кадрите остава

В болницата работят 55 лекари

Няма забавено изплащане на заплатите на работещите в МБАЛ "Св.Екатерина" в Димитровград, увериха днес от ръководството на болницата. Възнагражденията се получават навреме и на 100%, коментира шефът д-р Здравко Наков.

Средната заплата на висшия медицински персонал в тукашната болница е 980 лв., 560 лв. взема средния персонал, а санитарите работят срещу 350 лв.

Вариант заплатите в болницата да бъдат увеличени засега няма, тъй като в МБАЛ  работят по стар колективен трудов договор за отрасъла в община Димитровград.

"На този етап е трудно с тези приходи и тази дейност, която извършваме да повишаваме допълнително размера на основните заплати", каза д-р Здравко Наков.

Висящ остава и въпроса и с недостига на кадри, припомни управителят. В тукашната болница към момента работят 55 лекари, като 15% от тях са в пенсионна възраст.

Привлечени тук са 5 новозавършили специалисти, като от здравното заведение уверяват, че ще подпомогнат тяхната ускорена специализация. МБАЛ им предлага сключване на договори и издръжка на обучението, а в замяна настоява те да останат да работят в отделенията пет години.

Двама от младите лекари са във Вътрешно отделение, двама - в Детско отделение и един в Неврологично отделение. Нито един от напусналите болницата специалисти, не се е върнал на работа тук, стана ясно още от отчета на болницата.

"Нашето лечебно заведение е добре оборудвано като база и структура, но на този етап не можем да предложим на лекари привлекателно заплащане", коментира още д-р Наков.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини