Министър посреща последните екшън герои от Кабул

Хасковски рейнджър по време на тренировките за Кабул

Министърът на отбраната Аню Ангелов е поканен да посрещне и разформирова последната българска рота, която изпълнява мисия в афганистанската столица Кабул, като част от многонационалния мироопазващ контингент. Министерското потвърждение за визитата дойде в последния моментно, но бе сигурно че ще бъдат началник-щаба на БА и куп генерали, довериха военни от поделението на Кенана.

Мироопазващата рота е формирана почти изцяло от бойци от хасковското поделение 52 740. През годините, местните военни се специализираха в мироопазващи мисии, като тази бе 9-тата им подред.

Мисиите в Кабул, заедно с тези в Ирак, се считат за най-рисковани за командосите ни. Там наистина има екшън, не само бегла вероятност такъв да се случи. Още повече, че нашите изпълняваха отговорни задачи по опазване на ключови обекти, охрана на летището или на базата на многонационалния контингент. Критичните ситуации не са малко и доказателство за това бе инцидентът от 20-ти ноември миналата година, когато атентатор самоубиец взриви бомба в зоната на дипломатическите мисии, която уби двама души.

По традиция хасковските рейнджъри избягват да говорят за това, но показател за опасностите е факта, че на последните мисии бе забранено ходенето на семейства, което бе практика в началото. Сега може да замине само единият от двамата. Иначе на Кенана служат доста брачни двойки.

Кабулската мисия продължи точно 6 месеца, като бе водена лично от началникът на хасковският гарнизон подп. Данчо Николов. Тържестевното посрещане на нашите бойци ще стане в понеделник от 14.30 часа на площад „Свобода”.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини