Отпуснаха пари за втория етап на водопровода до Меричлери

Кметът показва документите внесени преди две години в Междуведомствената комисия от предния граночалник

Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет е отпуснала допълнително 1 409 637 лв за изграждане на втория етап от водопровода до Меричлери.

Новината каза пред журналисти днес кметът Иво Димов, като посочи, че това е благодарение на съдействието на вицепремиерът Цветан Цветанов и на правителството.

Припомняме, че преди близо година комисията отдели за първия етап 1 448 363 лв. Причината е наличието на арсен в питейната вода на меричлерци, което налага и спешното разрешаване на проблема.

Вторият транш обаче не е достатъчен за завършване на необходимия водопровод, който да захрани града с годна питейна вода, каза кмета и добави, че ще е нужно дофинансиране с близо 200 000 лв.

При предното управление Община Димитровград е поискала от комисията за целия ремонт 2 858 000 лв. и то без да има нужния проект, каза още кметът и представи писмото, подписано от предната управа на града.

"Ако бяха изготвили проект и бяха поискали цялата необходима сума, щях да имам възможността да търся необходимия още 1 млн. лв. за втория", коментира Димов. Той направил опит да получи и остатъка от нужните пари, но отговорът на комисията бил, че е важно какво е входирано в началото.

Пари ще трябват и за асфалтиране на пътните участъци, които ще бъдат разкопани, за да се положи водопроводът, посочи още димитровградския кмет.

От Общината обмислят два варианта за справяне със ситуацията. Или да се пристъпи към избор на изпълнител, като паралелно се търсят останалите нужни пари или да се използва възможността за доставка на вода за Меричлери през Чирпан от ВиК-Стара Загора, за което обаче няма работен проект.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини