В Химията откриха етнографска сбирка

Eтнографска изложба бе открита днес в Химическата гимназия

Етнографска сбирка откриха днес в ПГХХТ “Проф. д-р Асен Златаров” участниците в клуб “Проекти за миналото” по проект УСПЕХ. Това е втората представителна изява на клуба за тази учебна година. 

Сбирката показва основните тенденции в облеклото на населението в района на Димитровград през първата половина на XX век, както и характерни за бита и поминъка предмети.

Изложените носии и предмети са събрани от участниците в клуба. Те запознаха гостите на събитието и с най-важните особености на облеклото.

Присъстващите научиха, че през епохата на Възраждането в нашия край се утвърждава саично-сукманеният тип женско облекло, тъй наречената аладжа, а мъжките носии от района според учените спадат към т.н. чернодрешно облекло в Източна България.

В отделна витрина бе представена и традиционна ямболска носия. Представители на клуба разказаха и за някои характерни занаяти, като бе наблегнато най-вече на салджийството, което е много разпространено в региона до началото на 20 век. Бе прочетена и народната песен “Товарил Димо салове”, която се изпълнява в различни варианти по поречието на река Марица. Предстои сбирката да се обогати и с оригинални снимки, представящи салджийството. Етногрсфската сбирка ще бъде закрита в края на месец април, коментираха от Химията.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини