„Рилски“ - „отличници“ при първолаците, останалите между 2 и 3

Тази година броят на първолаците е по-голям

ОУ „Иван Рилски“ ще бъде най-масово посетеното от първолаци училище в хасковска област. Школото вече направи 6 паралелки първокласници, които при това са изпълнени на максимум-130 деца, похвалиха се от ръководството. Максимумът за деца в паралелка е 22, но училището се е възползвало от законовото 10% превишение на бройката при голям интерес. Дори и така има още чакащи за прием. Резервите може да ги огрее ако някои от вече записалите се, реши да смени училището до започването на новата учебна година. 

Ако „Рилски“ приключиха, някои тепърва започват. Традиционно желаното „Климент Охридски“ стартира приема си от началото на май. И тази година училището ще прави 4 паралелки. Не че няма желаещи, през миналата година аут останаха деца за повече от 1 клас. Училището обаче няма материална база за да поеме повече от 100 първокласници, още повече, че тази година целия начален курс/1-4 клас/ ще бъде обхванат от целодневната форма на обучение. А за следобедните занимания трябват още стаи.

Почти готови са и паралелките на ОУ „Христо Смирненски“. Както миналата година, те ще бъдат 5. И те ще бъдат пълни на максимума, още повече, че „Смирненски“ е средищно училище. 

4 паралелки ще формират от СОУ „Паисий Хилендарски“, както и единственото за Хасково начално училище „Г.С.Раковски“. За там мераклиите винаги са по-много, но ограничената материална база пречи на по-голям прием. Поради тази причина-две паралелки се отичат към не много далечното ОУ „Никола Вапцаров“. 

Останалите хасковски школа се движат между 2 и 3. Голямото изключение е ОУ „Кирил и Методи“, които ще формират 1/една/ паралелка първокласници. Все още няма информация дали и тя е пълна. 

Всяко училище си има собствени критерии за прием. Почти повсеместно, с предимство се приемат деца, чиито братчета или сестрички учат в същото училище или родителите им работят в сферата на образованието. Едва тогава идват спецификите. Някои школа твърдо се придържат към районния принцип, тоест приемат деца от най-близките детски градини. Други избират по-гъвкави критерии. 

Общия брой първолаци за областта през тази година са 2298 деца/2230 м.г./, от които 982 са в Хасково и 430 в Димитровград.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини