Делян Добрев: В образованието е необходима реформа, която да съобрази изучаваните специалности с необходимосттите на бизнеса

Единствената партия, от чиито депутати сме получили помощ е ГЕРБ, това каза Василка Иванова -председател на Регионалния съвет на КНСБ в Хасково, на среща с Делян Добрев водач на листата на ГЕРБ в региона. На срещата присъстваха Красимир Стефанов и Ирена Узунова, втори и трети в листата на ГЕРБ.

“С помощта на ГЕРБ се запази лабораторията в агенцията по храните Хасково, въпреки намеренията тя да бъде преместена в Пловдив. Имаме уверението на областния управител Ирена Узунова, че в най-скоро време ще имаме офис в Хасково в помещения, които са частна държавна собственост. Никой никога не се е отнасял със синдикатите с такова внимание, пример за доброто ни сътрудничество е и това, че по време на управлението на ГЕРБ ние не организирахме стачки, а решавахме проблемите с диалог”, каза Василка Иванова.

“Всички нови решения, стандарти и изисквания към бизнеса, въвеждани от различни институции, да се съгласуват с министерството на икономиката”, това ще предложи ГЕРБ в следващ свой мандат според Делян Добрев. Той сподели, че е необходимо да се направи цялостен преглед върху административният режим. ГЕРБ ще работи в посока намаляване на административната тежест наполовина, а сроковете за издаване на различни документи да бъдат стриктно спазвани от институциите. В случай, че бъдат просрочени, те ще бъдат задължени да върнат таксата. ”Това ще дисциплинира администрациите”, смята Добрев. Той каза още, че е необходима реформа в образованието, която да съобрази изучаваните специалности с необходимосттите на бизнеса. “Вариант е и така нареченото дуално образование, при което учениците изучават два дни общообразователни предмети и теория, а в останалите имат стаж по специалността. Така ще се повишат уменията им и от училищата ще излизат съвсем подготвени кадри, докато сега се оказва, че не винаги стажът е достатъчен”, коментира Добрев.

“Мое вътрешно убеждение е, че няма вълшебна пръчица, с която в следващите месец-два да бъдат разкрити нови работни места, много ни се иска това да стане, но пътят е чрез привличане на инвестиции. Те ще създадат работни места, а оттам - по-висока заетост и доходи”, каза Ирена Узунова.

“ГЕРБ гарантира стабилна данъчна политика, което води до сигурност за фирмите. Освен това предвиждаме намаление на административния натиск над малкия и среден бизнес. Усилията на проверяващите от различни агенции ще бъдат насочени към рисковите фирми. Въвеждане на специални условия за изрядните данъкоплатци или така наречения “златен стандарт” и връщането на ДДС в седемдневен срок са част от мерките предвидени в програмата на ГЕРБ за подобряване на бизнес средата у нас“, заяви Красимир Стефанов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини