Проф. Илия Добрев- почетен гражданин на Димитровград?

Проф.Добрев да стане почетен гражданин на Димитровград, предлагат съветници от Димитровград

Eдин от най-обичаните български актьори и режисьори - проф. Илия Добрев да стане почетен гражданин на Димитровград. Това предлагат в докладна записка до Общинския съвет от групата на "Да за Димитровград".

Повод за заслуженото признание е 70-годишният юбилей на актьора тази година. Предложението идва и в синхрон с наближаващия празник на славянската писменост и бълг. просвета и култура - 24 май. Решение предстои да вземат на сесия през май димитровградските общинари.

Проф. Илия Добрев е роден на 10 февруари 1942 година в Хасково . През 1948 година семейството му се премества в Димитровград. Две години учи в училището в с. Добрич.  Завършва НАТФИЗ "Кр.Сарафов" през 1967 г. в класа на професор Стефан Сърчанджиев и Методи Андонов.  

 

Играл от 130 роли в театъра, киното и телевизията, има и над 50 режисьорски проекта. Запомнящи ще останат превъплащенията му в "Жребият", "Нощ без теб", "Трампа", "Белият кон", "Лавина" и др.

Проф. Добрев преподава актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" вече 33 години.

Негови ученици са много от попуярните в момента актьори, сред тях Христо Мутафчиев, Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Карла Рахал, Васил Драганов, Христо Гърбов, Нети, Ани Пападополу и много други известни млади актьори, които той е научил на основата в театралното и филмовото изкуство.

През миналата година проф. Добрев издаде своя биографична книга "Песъчинки от спомени", която скоро ще бъде представена в Димитровград. Женен е за актрисата Нина Стамова, има две деца и трима внуци.

Dimitrovgrad.bgvesti.net


Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини