Народни носии показаха в нощта на музеите в Димитровград

Изложба, свързана с праисторическата култура на територията на комплекс "Марица изток" бе открита снощи в Историческия музей в Димитровград. Проявата бе част от нощта на музеите, която се проведе и в Димитровград на 18 май.

Експозицията е дело на музея в Раднево и се казва "Следи от миналото" , разказа уредникът Ангелина Пировска. Показани са  най-вече керамични предмети от късния неолит до късната желязна епоха.

Втората изложба, открита снощи касае популярният сериал "Капитан Петко войвода". Димитровградчани разгледаха костюми от продукцията, накити и кърпи, както и камерата, с която е снимал операторът Димо Колапов.

Надсловът е "От киноцентъра до музейната витрина", а целта е да бъдат съхранени във времето експонатите, участвали в тв продукцията, разказаха авторите от Историческия музей в Попово. От там е родом и популярният оператор Димо Коларов.

Кулминацията на музейната нощ бе ревю от народни носии от всички фолклорни области, подготвено от читалище "Звездица". Художественият ръководител Антония Иванова показа характерните елементи на всяка една от мъжките и женски носии, а инициативата не мина и без хороводни изпълнения.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Нощта на музеите уважи и кметът Иво Димов, заедно със заместникът му Вл.Митрушев
Откриването на гостуващата изложба от Раднево
Изложбата, включваща експонати от сериала "Капитан Петко войвода"
Откриване на изложбата от Попово

Камерата на сериала, използвана от Димо Коларов
Ревюто на носии от различни фолклорни области

Ателие по грънчарство привличаше готови за експеримент

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини