В димитровградския театър: Показват 60-годишна рокля от опера на Верди

Директорът на театъра Тодор Боянов обясни идеята на новия проект

В изложбена зала се превърна репетиционната на Общински драматичен театър "Ап.Карамитев" в Димитровград. От днес там са разположени оперни костюми, които са любезно предоставени от Държавна опера-Ст.Загора.

Костюмите не са действащи, някои от тях са на много години, поясни директорът на театъра Тодор Боянов. Най-стара е рокля, използвана при постановката на операта "Риголето" на Верди, която е навъртяла 60 лета.

Изложбата е част от образователен проект -"Пътешествие в оперното изкуство", който днес стартира екипа на театъра. Разработката е насочена към деца и ученици до 8 клас, но всеки желаещ може да разгледа изложбата и да се снима до костюмите.

Проектът ще продължи до края на месец май, като от операта в Ст.загора са предоставили за изложбата 25 костюма. Те са от постановки на "Дон Карлос", "Хубавата Елена", "Макбет" и др.

Инициаторите смятат по забавен и интересен начин да разкажат на децата и посетителите на изложбата за същността на оперното изкуство, като го направят по-популярно. Първите посетители ще бъдат деца от СОУ "Л.Каравелов". През тази седмица изложбата в театъра може да се разгледа и от димитровградчани.

"Знаете, че в последните две години се опитваме да представяме на хората от града различните видове сценични изкуства, а образователния проект е част от идеята ни", поясни Боянов. От екипа на театъра обещават нови разработки, насочени към другите видове изкуства.

Заявки за посещение на изложбата от оперни костюми могат да се правят на касата на театъра или на Фейсбук страницата на театър "Апостол Карамитев".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Роклята на 60 години, която е използвана в операта "Риголето"

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини