Предлагат нов конкурс за шеф на болницата, Иво Димов- удължаваме агонията!

Кметът Иво Димов

Да бъде стартирана нова процедура за избор на управител на димитровградската болница.

Докладна с такова съдържание е внесъл в ОбС шефът му Стефан Димитров. В нея е записано, че кмета на Общината трябва да изготви ясни критерии за развитието на МБАЛ "Св.Екатерина" и определи приоритетите. При нужда да бъдат търсени услугите на външна фирма.

"С тази докладна г-н Димитров признава, че има проблем в болницата и той не може да бъде решен от д-р Наков", заяви на пресконференция днес кметът Иво Димов.

Според него, Димитров прави опит да прехвърли проблема със здравното заведение на администрацията, като вменява на кмета задължения на един управител. Иво Димов бе категоричен, че за пореден път се удължава агонията на местното болнично заведение.

Готов е финансовия отчет на МБАЛ "Св.Екатерина" за изминалата година и задълженията на болницата надхвърлят доста цифрата от 2,6 млн.лв., коментира още пред журналисти димитровградският кмет.

Той умишлено не каза каква е точната цифра, защото по думите му, не иска да бъде обвиняван, че нагнетява допълнително напрежението по темата за болницата.

Димов съобщи още, че смята да върне за разглеждане на предстоящата майска сесия докладната с резултатите от конкурса на МБАЛ, спечелен от д-р Християн Стойков.

Той се обърна и към червените общинари в местния парламент с думите: "Сега е момента групата на БСП да покаже, че е трезвомислеща партия и милее за града и болницата, в това число и да докаже, че не изпълнява нечии чужди прищявки".

Градоначалникът информира, че д-р Здравко Наков е подал възражение по отношение на конкурса за шеф на болницата, в което посочва, че спечелилия кандидат няма необходимата квалификация по Наредба №9 за заемане на този пост.

В тази връзка Димов отправил питане до Здравното министерство, от където му отговорили, че не Наредба №9, а Закона за лечебните заведения е важен при избора на управител. Там е записано, че шеф на болница може да бъде кандидат, който е магистър по медицина.

Кметът каза, че веднага след края на сесията на ОбС-Димитровград на 25 април фирмата на Георги Табаков - "Строй ГСТ" е вкарала в съда изпълнителен лист, с който настоява да си получи сумата от 630 000 лв, отсъдена от Арбитражния съд. Всеки момент Табаков може да блокира сметките на болницата, тъй като 14-дневния срок по закон е изтекъл", заяви Димов.

На сесия след седмица градоначалникът внася и докладна, с която настоява да бъде предоставена на болницата временна финансова помощ, за да разплати тя задълженията си към строителната фирма. Димов предлага това да стане след сключване на споразумение между МБАЛ и "Строй ГСТ", като парите бъдат превеждани на вноски не по-големи от 125 000 лв.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини