Южна Африка се моли за живота на Мандела

Доброжелатели продължават да се събират пред болницата в Претория, където бившият президент Нелсън Мандела остава в критично състояние, предаде БГНЕС.

Те пеят и изричат молитви както пред болницата, така и пред бившия му дом в Совето. Хората са разтревожени за здравословното му състояние, но искат да изразят гордостта си от мъжа, когото мнозина смятат за баща на нацията.

Първият чернокож президент на Южна Африка страда от възпаление на белия дроб. 94-годишният Мандела е в болница от 20 дни. Президентът Джейкъб Зума, който отмени визита в Мозамбик вчера, за да посети героя в борбата срещу апартейда в болницата, заяви, че състоянието му се е подобрило, но остава критично.

Все повече послания за подкрепа и благодарност се поставят на оградата и стените на болницата. Много от тях съдържат снимки, уловили живота на Мандела. Хората пеят и танцуват в негова чест по време на нощните бдения край бившия му дом в Совето.

Деца пуснаха 94 балона във въздуха в негова чест, един за всяка година от живота на бившия президент. Чувствата на доброжелателите край болницата са смесени. Хората са тъжни и разтревожени, но в същото време са много горди с Мандела и постиженията му. "Тук няма място за тъга. Има тържество, той е гигант", казва 57-годишната Номлала Донри, чийто съпруг лежал в затвора с Мандела.

Управляващата партия в Южна Африка Африкански национален конгрес съобщи, че ще организира бдения всеки ден, докато бившият лидер остава в болница. Вчера американският президент Барак Обама, който ще пристигне в Южна Африка по-късно днес, определи Мандела като "герой на света".

 
 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини