В Радиево днес празнуваха за деня на миньора

Деня на миньора отбелязаха днес в село Радиево

Ден на миньора празнуват днес в димитровградското село Радиево за осма поредна година. Идеята е да бъде съхранен спомена за тази професия, която дълги години е била основен поминък на хората в региона, разказват от читалището в Радиево, което е инициатор на проявата. Сред организаторите са и инициативен комитет, начело с Янко Ангелов.

На срещата присъстваха над 300 миньори от близо 10 населени места, заедно със своите семейства. Приютяват ги 15 шатри на открито в центъра на селото и като всички участници получаваха специален купон за храна. Празника уважиха депутатът от Коалиция за България Жара Пенева, общински съветници от Димитровград, както и директори на "Марбас" и началници на рудник "Смирненски".

Архивни снимки, интересни спомени, предмети от трудовия делник на миньорите са решили да потърсят от читалището в село Радиево. Експозицията засега включва около 50 експоната, сред които бюст-паметник на миньор, дарен от скулптора Гроздан Грозев, кожена каска и газова лампа от първите години на въгледобива.

В 17 пана е уредена фотоизложбата, която включва близо 150 архивни снимки, която днес с интерес разгледаха както участниците в празника на миньора.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

Гости на проявата бяха депутатът Жара Пенева и общински съветници от Димитровград
Организаторите бяха подготвили експозиция с интересни находки от живота на миньорите

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини