Ретро: Върнаха димитровградчани в социализма, хареса им

Ретро москвич посрещаше посетителите на ретро вечерта

В миналото се върнаха димитровградчани снощи, след като посетиха ретро вечерта в Лятната читалня на Градска библиотека "П.Пенев". Проявата бе наситена със символи от времето на социализма от 50-те до 80-те години на миналия век. Тя бе съчетана с уоркшоп, спектакъл и джаз.

С пионерски и чавдарски връзки бяха посрещнати посетителите. Червена връзка на врата си имаше и градоначалникът Иво Димов, който посети мероприятието.

Плакати, значки и лозунги висяха във всички краища на читалнята, а в отделни кътове кипеше "социалистически труд". Мяркаха се синеблузи бригадири и отрядни председатели. Имаше бригадирски песни, "тоталитарен" хумор и манифестация на колективи от димитровградските заводи.

В гвозея на програмата се превърна балетен център "Галаксико", чийто възпитаници преминаха през различните етапи на социализма с помощна на танц и музикалната интерпретация. Младежите, чиито набор бе около 1990 година, приемаха тази част от историята ни като забавление и не знаеха почти нищо за времето на Тодор Живков. В близо двучасовото шоу звуча и една от емблематичните за бившия соц. лидер речи, в която бърка 8 декември с 8 март.

В атракция за малки и големи се превърна мини ретро парада на стари коли. Емблемата на социализма -трабант и москвич от средата на миналия век привличаха желаещите да се снимат и разглеждат. Проявата премина емоционално и под аплодисментите на присъстващите. Тя бе последната в програмата за отбелязване на 66-ия рожден ден на Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Спомен от времето на соц-а

Песни от 50-те и 60-те години на ХХ век звучаха в Лятната читалня
Кметът Иво димов /в дясно/ бе с пионерска връзка
И популярният някога "Кореком" оживя

Художникът Здравко Нейчев правеше соц.плакати
Имаше и соц.хумор

Бюстове на соц.лидери бяха част от аткракцията

Истински сърп и чук

"Галаксико" интерпретираха темата за бригадирите

Примата на балет "Галаксико" Ивета Бинева в ролята на млада бригадирка
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини