Рахнев подари Селския крал на Леонидов за рождения ден

Двама приятели с разменени роли и подарък - пиеса за рожден ден. Това е накратко. Иначе...

Приятелите от години са поетът, журналист, публицист и вече драматург Румен Леонидов, и поетът, журналист, драматург, и вече режисьор Елин Рахнев. Подаръкът е „Речта на Селския крал“ по текст на Румен Леонидов и адаптирана за сцена, и режисирана от Елин Рахнев.

Исках да подаря на Румен Леонидов нещо за 60-годишния му юбилей и това е неговият подарък“, призна преди премиерата тази вечер в Хасково Рахнев.

Хем ми е радостно, хем пък терсене, защото на 60-години отново съм дебютант“, е коментарът на Леонидов. „Речта на Селския крал“ е неговият драматургичен дебют.

Моноспектакълът е на Диян Мачев, когото Рахнев определя като „един от най-великите актьори в тази държава“. Прототип на героя на Леонидов е сниманият от Рахнев в „Панорама“ кмет на село Катунци.

Според авторите пиесата има много послания, само с едно не би имало смисъл. Най-обобщаващото обаче е, че „Не всичко е както трябва“, твърди Леонидов.

Пиесата е с кауза и тя е: „Да не слагаме ДДС на сълзата, на усмивката...“, е репликата на Рахнев.

А още предпремиерно пиесата им вече живее собствен живот.

Тя беше показана с успех по време на празниците на Хасково, после и на международния фест в Пловдив “Сцена на кръстопът“.

В Хасково премиерно ще се играе и в петък от 19 ч.

Следва премиера и в София, след което гастрол в страната.

Румен Леонидов се надява, че излизайки от театъра, хората ще „се замислят, ще променят нещо в себе си, ще потърсят чистия въздух...“

М. Манолова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини