Никотинамидът, глистите и вечната младост

Витамин B3, познат още като никотинова киселина, ниацин, витамин PP, и неговият метаболит никотинамид, увеличават продължителността на живота с около 10%, твърдят швейцарски учени. Те установяват това по време на експерименти с кръгли глисти.

Учените смятат, че активните форми на кислорода, които се образуват в организма, вредят на клетките и трябва да бъдат неутрализирани с прием на антиоксиданти. Според водещия изследовател – проф. Майкъл Ристоу, продуктите, които съдържат антиоксиданти, са полезни за организма, като цяло. Тяхното действие обаче може да се дължи на наличието на други компоненти, като полифеноли. 

По време на проучването експертите изследват особен клас протеини, наречени сиртуини, които  превръщат ниацина в никотинамид. Досега в научните среди са организирани дебати относно влиянието на сиртуините на продължителността на живота. Сега обаче учените откриха, че този ефект на сиртуините се дължи на превръщането на витамин B3 в никотинамид. 

Изследователите извършват експерименти с кръгли глисти Caenorhabditis elegans. Продължителността на живота на един глист е около един месец – време, достатъчно за изучаване процеса на стареене. 

Въз основа на резултатите от новото проучване, учените заключават, че витаминът B3, който се съдържа в храни като месо, черен дроб, риба, фъстъци и ориз, се свързва с ефект, подобен на този от физическите упражнения. 

 Нужни са обаче допълнителни изследвания. Резултатите са публикувани в Nature Chemical Biology.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини