Вдовицата на Кадафи поиска разследване на смъртта му

Вдовицата на сваления либийски диктатор Муамар Кадафи призова ООН и ЕС да й помогнат да си върне останките на съпруга си и на сина им Мутасим, предаде БГНЕС.

В писмо, публикувано на сайта на радио "Гласът на Русия" вчера, Сафиа Фаркаш призова също Африканския съюз да разследва смъртта на двамата мъже. Кадафи и синът му бяха заловени и убити от бойци на бунтовниците на 20 октомври 2011 г. по време на бунта, който го свали от власт.

Телата им бяха показани в пристанищния град Мисрата, след което бяха погребани на тайно място. "Всички членове на Съвета за сигурност на ООН, ЕС и всички, които имат пряка или непряка връзка с това убийство, трябва да кажат къде са останките на тези мъченици и да позволят на близките им да ги погребат по подходящ начин", заяви Фаркаш в писмо по повод втората годишнина от смъртта на Кадафи.

Тя поиска още Африканският съюз да започне разследване на убийствата и призова международната общност да й помогне да се свърже със сина си Сейф ал-Ислам, който беше заловен от бунтовниците през ноември 2011 г. в Южна Либия. Сейф е държан от група бивши бунтовници в западния град Зинтан след залавянето му и очаква съдебен процес за предполагаемата му роля в опитите за потушаване на бунта от 2011 г.

Сафиа и три от децата на бившия диктатор – Айша, Ханибал и Мохамед, избягаха в Алжир през август 2011 г., когато силите на бунтовниците превзеха Триполи. Тази година част от семейството получи убежище в Оман. Друг син на Кадафи, Саади, избяга в Нигер през септември 2011 г. Мутасим и още двама сина на диктатора бяха убити по време на конфликта през 2011 г. Саиф ал-Араб загина при въздушен удар на НАТО, а Хамис беше убит при боеве през август същата година.

Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини