Двучасова операция раздели сиамски близнаци в "Пирогов"

Лекари от „Пирогов" спасиха новородено чрез уникална операция. Бебето е част от двойка сиамски близнаци, съобщава Нова телевизия.

10-дневното момченце вече се възстановява успешно след тежката операция, при която от него е бил отстранен неговият неразвит, мъртъв сиамски близнак.

С подобна патология лекарите у нас са се сблъскали за първи път преди около 20 години.

"В България тя е изключително рядка. Става въпрос за така наречените сдвоени близнаци, по-популярни като сиамски близнаци. Децата, които това бяха разделени – две момчета – сега са здрави, нормалнорастящи деца", коментира пред Нова тв д-р Цветко Георгиев от Отделението по хирургия на новороденото.

Сегашната операция по разделянето на близнаците е продължила 2 часа. В настоящата ситуация обаче мъртвият плод е можел да убие здравия и затова се е наложила спешната намеса на лекарите.

"Всичко е наред. Близнаците бяха съединени с черния си дроб, който беше разделен и сега черният дроб на това дете функционира съвсем нормално", обясни още д-р Георгиев.

Бебето е готово за изписване, но до момента родителите му почти не са се появявали.

"Родителите не са тук, имахме бегла връзка с тях. Надявам се те да проявят и повече интерес към детето си и да го потърсят", изрази надеждата си той.

А дотогава малкият Веско ще трябва да остане под вещите грижи на лекарите в "Пирогов".

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини