Бивш шеф от контраразузнаването: Турция си затваря очите за бежанците

Чавдар Петров е роден през 1950 г. в София. Завършил е Висшия икономически институт „Карл Маркс“. От 1974 г. работи в МВР в икономическото направление на контраразузнаването (НСС). В периода 1995-1996 г. е заместник-директор на службата с ресори икономическа и вътрешна сигурност, което включва и границите. Председател на Националната асоциация „Сигурност“ и заместник- председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

 - Г-н Петров, като експерт как оценявате кризата с нелегалните имигранти?

- Моето мнение и на колегите от асоциация „Сигурност“ е, че ситуацията е тежка. Правителството хвърля усилия. Не бива да го виним, че не прави нищо. Напротив, но е очевидно, че не достига административен и финансов капацитет. Държавата не е подготвена да поеме такава вълна от бежанци. Може би, увлечени в последните години в политически борби, никой управляващ не предвиди, че може да се стигне до такава ситуация, за да се вземат предварителни мерки. Защото сега се действа на пожар. Ако имахме подготовка, нямаше да се допусне толкова много хора да влязат у нас, и то нелегално, през зелената граница. Те не са бежанци, те са незаконно пребиваващи в нашата държава, защото са минали нелегално границата. Не говоря за мотивите им. Те сигурно си имат своите основания, за да бягат от родния си край и да дойдат тук. Но ние пък трябва да пазим себе си и нашата страна. След като първите вълни от имигранти достигнаха Западна Европа след събитията в Северна Африка, никой на Стария континент не инициира законодателни мерки по този въпрос. И какво стана? България, Италия и Гърция се оказаха най-засегнати от имигрантската вълна.

- Казвате предварителни мерки. Какви трябваше да бъдат те?

- Сегашното правителство прави каквото може. Но предишните какви мерки са взели? С риск да огорча някого ще посоча една - защо махнахме кльона по турската граница? Това беше грешка. Аз бях заместник-директор на НСС и по мое време помня, че натискът за махането на кльона беше огромен.

- Кой настояваше държавата да го направи?

- Общо взето никой не искаше, това беше приумица на ген. Стоян Андреев, тогава съветник на президента Желев. Той най-много натискаше да се махне, за да покажем колко сме се отворили към света. Тогава тези кльонове пазеха не само от нелегално преминаващи хора, те пазеха да не се пренасят и наркотици и да се върши контрабанда. И най-важното - това е границата между Европа и Азия. Оттам влизаха страшно много зарази по животни и по растения, колкото и да ви е странно. Европа ни даваше страшно много пари за научно-производственото обединение „Ветеринарно дело“, за да изнесе борбата с шапа и с другите ветеринарни болести тук. Когато вдигнахме кльоновете, имаше няколко епидемии от шап, дошли от Азия. Казвам и по растенията - сигурно малко хора знаят факта, че в България преди около 30 години беше унищожена реколтата от захарно цвекло точно от болест. Заразата бе пренесена през границата по гумите на колите. И епидемията първо тръгна в Хасковско, после пламна цялата държава. Забележете - оттогава България има много ниски реколти от захарно цвекло. А с това се нанесоха и големи щети на държавата, защото сме принудени да внасяме захар от чужбина.

- Но сега се възстановяват загражденията по границата. Правилно ли е това?

- Приветствам тази инициатива, въпреки че за мен е много закъсняла. Хубавото е, че ако това стане, потоците ще минават само през ГКПП, където ще се отсейват нелегално преминаващите, броят им ще се намали много. Трябваше преварително да имаме подготвени лагери. Това е друга мярка. Когато започна войната в Сирия, специалистите очакваха да се стигне рано или късно до това нещо. Бежанската вълна е факт. Сега работата на нашите служби е да отсяват хората от тази вълна. Защото наред със сирийските бежанци у нас влизат доста чужденци от африканските страни, а и от Азия. Тоест ние трябва да открием тези хора, да ги отсеем и да ги върнем в техните държави в съответствие с международните договори.

- В момента се води полемика за имигрантите. Има твърдения, че те са терористи. Така ли е?

- В по-голямата си част това са граждани, които страдат от войната и търсят мирен и спокоен живот. Но като човек от службите за сигурност винаги ми светва една червена лампичка. Според мен заедно с бежанците у нас влизат и други групи. За терористи не знам, но за ислямски фундаменталисти съм сигурен.

Те се разсейват веднага по селата и започват да създават бази там. Идват с много пари. Кой им дава тези пари? Работа на службите е да направят филтър и да ги спират. Този филтър може да е от служители на МВР и ДАНС. А защо не и преимуществено от бивши колеги, които са работили по тези въпроси. Те за това са обучени, да набележат хората, които представляват т.нар. оперативен интерес, и вече да ги подадат на службите.

У нас влизат не терористи, а фундаменталисти

- Значи вие смятате, че заплахата не е от тероризма, а от ислямския фундаментализъм?

- Факт е, че Турция не спира имигрантите, а каналите минават оттам. Турците много добре ги знаят. Очевидно е, че нашето правителство не може да се договори с турската страна. Аз смятам, че т.нар. каналджии са толерирани от южната ни съседка. Да не кажа, че ги подпомага, но си затваря очите да не им пречи. През каналите у нас може да се вкарат хора, свързани с фундаменталисти. Базите, които ще създадат тук, ще „лъснат“ след 10-15 г. Затова трябва да действа този филтър, за който говоря. Работата на службите и на специалистите е да отсеят контингента, който може да извършва някаква дейност против държавата, и да спрат проникването на ислямския фундаментализъм у нас.

- Предлагате бивши служители от МВР и спецслужбите да помагат в кризата с бежанците. Но ще се справят ли?

- Ние от Националната асоциация „Сигурност“ и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва сме подготвени в тази област, имаме много експерти, подаваме ръка на правителството и на всички институции. Те да преценят в какво можем да им бъдем полезни.

- Разграден двор ли е границата ни в момента, след като доскоро през нея минаваха по 200 души на денонощие?

- Ами, разграден двор беше доскоро. Сега МВР взе мерки. Ограничи имигрантите през последните две седмици. Това пак бяха пожарни мерки.

Според мен България трябва да инициира, и то много спешно, двустранни и многостранни, в смисъл Европа да ни помага, разговори с Турция. Тя трябва да си влезе също в ролята и да спира нелегалните бежански потоци. Защото тези хора, за да се придвижат от сирийската граница до българската, са минали хиляда и повече километри през турска територия. Някой им помага.

- Защо страната ни се оказа в това положение?

- Това, което липсва на нашата политическа класа, на нашия политически елит, е стратегически и политически анализ. Ние в момента реагираме на заплахата, наречена сирийски бежанци.

Но моето предвиждане е, че в бъдеще такава заплаха ще възникне и от Египет, и от Либия. Тези държави са на прага на гражданска война. Либия е далеч, но Египет е близо до нас. С това трябва да са наясно нашите политици.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини