Хилядарка на месец от пластмасата на боклука

1100 лева месечен доход без плащане на данъци и удържане на осигуровки. От тази оферта се възползват все повече граждани на столицата, които нямат проблеми с ранното ставане и не са гнусливи да бъркат в кофите за боклук. Заради повишената изкупна цена на пластмасата, която достигна 55 стотинки за килограм, от предаването й на вторични се изкарват по 40-50 лева на ден. Това разказаха Григор Джамбазов, безработен професионален шофьор, който чака да навърши годините за пенсия, и колегата му в събирането Славчо, цитирани от "Монитор". Двамата от около 2 г. се издържат с предаване на отпадъци на вторични суровини. Казват, че освен клошари и роми с каруци все по-често и пенсионери бъркат по кофите за пластмасови отпадъци.

От Българска асоциация „Полимери” пък обясниха, че повишеното търсене в момента се дължи на факта, че е по-изгодно пластмасата да се произвежда от рециклирана суровина, отколкото да се използва първичната - петролът. Поради тази причина се е вдигнала и изкупната цена на безцветната пластмаса в пунктовете, което от своя страна доведе до повече каруци, доработени да събират по-големи количества отпадъци.

Първата смяна събирачи тръгва в 4,30 сутринта. За тях оставал и по-големият пай, тъй като конкуренцията в този час е най-малка. Между 6 и 7 часа излизала следващата група, а най-накрая тръгвали по кофите клошарите, които имали проблеми с алкохола. При тях нямало точен час на работния ден, защото обиколките започвали, след като успеят да изтрезнеят.

"Напоследък все по-често виждам жени пенсионерки да бъркат по кофите. И те, милите, гледат да изкарат 5-6 левчета, то с тия пенсии живее ли се", разказва Григор. 40 години той бил професионален шофьор, след това охранител, но го съкратили и сега никъде не искат да го наемат, защото е възрастен. "Една година ми остава до пенсия, ако не променят пак нещо", споделя още Джамбазов. Той и приятелят му Славчо обикалят кофите с колички, защото не могат да си позволят да купят кон, тъй като цената му е 1000 лева, а и по думите им конят иска яхър, иска да яде и трябва да се подковава. Григор слага на едно място бирените пластмасови шишета и на друго тези от минерална вода. Те му били най-ценни, защото прозрачната пластмаса се изкупува на 55 стотинки. Отделно от пластмасата събира хартията. Приятелят му Славчо хвърля всичко на едно място и едва в пункта започва да ги разделя. С кражби не се занимавам, тока си плащам, две деца имам. Ако изкарам 10 лева на ден, съм доволен", разказва Славчо, който преди това е работил в чистотата. Той бил вярващ човек и съдбата го срещнала с Григор в църквата и казва, че "веднага се намерили". Намереното предавали на различни места – Славчо в пункт в кв. "Люлин 10", а колегата му на бул. "Европа", защото там цените били най-добри. "Едва успявам да изкупя всичко, защото ми свършват оборотните пари. Аз ходя през два дни да предавам изкупената от мен пластмаса в пункта, през което време плащам на събирачите по 1700-1800 лева." Това разказа собственик на пункт за вторични суровини от краен столичен квартал. Преди време бизнесменът приемал и желязо, но сега се отказал, защото от пластмасата има по-големи печалби.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини