Пени удари Гошко в земята по скъпотия

Пуйката Пени вървеше по-скъпо от другите живинки на пазара


Американката Пени прегази нашенеца Гошко в предлагането на хасковското тържище за животни край „Кърджалийска“. Пени е пуйка, по нашенски фитка, а името и идва от американския обичай пернатото да влиза във фурната по Коледа. Гошко, разбира се, е селското прасе. Квичащият нашенец бе предлаган само на 3 /три/ места, а фитките надничаха от багажниците на поне 100 автомобила. Други пък бяха набутани в ремаркета, а дошлите от по-далечни дестинации крякаха от каросериите на камиони. Пернатото пришествие се допълваше от кокошки, петли, гълъби, гъски и юрдечки. На две места бяха забелязани телета, а на двойно повече - овце. Фитките обаче биеха всички, включително и по цени.

Стресът дебнеше още от първата кола-сергия. Там за Пена /българското на Пени/ се искаха 40 лв. Пеньо се продаваше на 50-55-65 лв в зависимост от...красотата. Нататък вървят по 80 лв., плашеше продавачът от Малево. Вярно беше.

Все пак на повечето места женската фитка се продаваше за 30 лв, а мъжката 40-50. Има обаче и уловка. Част от мисирките бяха нагушени с кило царевица или овес, което на практика добавяше по кило-две към продажното тегло и доста левчета към крайната цена. Както се оказа, фитката има огромен рандеман. На 7 килограма живо тегло, 6 се брои за чисто месо или поне така разправяха продавачите. Купувачите обаче допълваха, че чистото оставало 5 кг, след като се махне царевицата. На 5 кила мръвка, платените 50 лв изглеждат достатъчно много, особено сравнено с традиционното свинско. В Хасково трупно свинко върви между 5.80 и 6.20. Ако е на пържоли, излиза малко по-скъпо - 8-9 лв, но пак е по-евтино от пуешкото. По-тънко излиза и да се вземе живо прасенце. Мургави търгаши настояваха, че направо правят подарък с исканите 120 лв за 15 кг прасенце. 10-метра по-нагоре конкуренти от димитровградския Марийно цакаха с далеч по-изгодна оферта - 50- килограмово свине за 240 лв. Димитровградчаните продаваха на едро - поне дузина прасета чакаха в колите до тях.

Шумът и навалицата на хайван-пазара бяха неописуеми, но най-обезпокояващото бе хаотичното движение на коли и пешеходци. Общинският животински пазар стоеше празен, а целият алъш-вериш се въртеше на улицата. В отсъствието на каквито и да е било полицаи, насрещни потоци автомобили правеха безумни маневри за разминаване, които по-чудо не завършваха с инциденти, поне не и за хората. Кола мина през врата на фитка, проточила се любопитно от връзката си до колата. Продавачът веднага довърши горкото животно.

Г.Христов

Освен теглото се оценяваше и красотата
Красавица
Красавец, но по-евтин
Гошковците се предлагаха на малко места
За сметка на пернатите

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини