Защитават синигерите през зимата със "Зрънце любов"

Голям синигер, снимка -БДЗП

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира петото издание на кампанията „Зрънце любов” за подхранване на дивите пойни птици през зимата. Инициативата цели да информира и включи широк кръг хора в дейности, които подпомагат оцеляването на птиците, които зимуват край нас.

 Всеки може да се включи в кампанията като изработи хранилка от стара пластмасова бутилка и след това я постави пред блока, в двора или в парка. Хранилката трябва да се пълни редовно със суров и безсолен слънчоглед, който помага на пернатите да си набавят така необходимата им през зимата енергия, за да поддържат тялото си топло.

Сред птиците, които не отлитат на юг и зимуват край нас са синигерите, кълвачите, врабчетата, червеношийките, сойките и много други. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Ние можем да им помогнем като просто им подадем шепа семенца.

 Миналата година БДЗП организира 40 работилници за изработване на хранилки за птици в 11 български града. Хиляди деца от училища и детски градини, родители, пенсионерски клубове и много други се включиха в благородната инициатива да помогнем на птиците през зимата. Заедно с вас дарихме „Зрънце любов“ чрез над 400 хранилки за птици, които вие изработихте и поддържахте през миналата зима в цяла България.

 Тази година се надаваме кампанията да бъде още по-мащабна и да включим в нея всеки, който обича природата. За да станете част от „Зрънце любов“, трябва само да направите своя хранилка, да я поставите на подходящо място и редовно да я пълните със слънчогледови семки. Семенцата трябва задължително да бъдат сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птички, зимуващи по нашите ширини.

 След като поставите хранилката за птици, отбележете я на картата на сайта на БДЗП, за да можем да обобщим добрите резултати -  http://bspb.org/bg/bhouse.html

 Защо е важно да помогнем на птиците през зимата?

Данните, които БДЗП събира и анализира в рамките на проучването „Мониторинг на обикновените видове птици”, показват доста тревожни тенденции. През последните 9 години домашното врабче е намаляло с 50%.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини