Монтираха 15-метров християнски кръст край село Крум

15-метров кръст бе монтиран днес край димитровградското село Крум

15 - метров метален кръст бе монтиран днес край димитровградското село Крум. Християнският символ бе вдигнат с помощта на техника и бе закрепен с болтове към предварително отлят бетонов постамент.

Върху него са поставени лампи, който ще се захранват със соларна батерия. През нощта кръстът ще свети и ще се вижда от далече, разказа кметът на Крум Златка Тенева. Тя бе на мястото на монтирането днес и участва в него.

Идеята за поставянето на този символ е на жителите на селото, а целта е да пази крумчани и да ги закриля и прави по-добри. Начинанието датира от две години, но от миналото лято започнала реализацията. В рамките на няколко дни бил изработен и самия кръст.

Тенева обясни, че бързали днес да вдигнат съоръжението заради очакваните валежи от сняг, които биха затруднили влизането на техниката на мястото на кръста.

Предстои официално освещаване освещаване, за което присъствие е потвърдил Пловдивския митрополит Николай, разказа архиерейски наместник Георги Тодев. Той също се включи в монтажа, като зави един от болтовете. То вероятно ще се случи в дните преди началото на великденския пост.

Това е първият голям кръст, монтиран на територията на Община Димитровград и е радост за християните, коментира още отец Георги.

Гластност на инициативата на крумчани бе дадена на сесия на Общинския съвет в края на октомври миналата година. Тогава местните парламентаристи промениха предназначението на имота, върху който днес бе поставен кръста.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Кръстът бе вдигнат с помощта на техника на фирма "Чавдаров"

Кметът на Крум Златка Тенева участва в монтирането на основата на кръста

И отец Георги се включи в монтирането на съоръжението

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини