ЕНП изхвърли ЗНС на Йончев, ГЕРБ отписа Марков. Преглед на печата

Повторната окупация на СУ е сред най-отразяваните теми във вестниците във вторник.

„Окупацията на Софийския университет от 20-ина младежи може да продължи безкрайно, след като се оказа, че нито една институция не поема отговорност да прекрати протеста им. Заради второто затваряне на Ректората, което обаче не бе подкрепено дори от Ранобудните студенти, е пред провал изпитната сесия на хиляди студенти, кандидатстването на проекти и изплащането на стипендиите.
Както се бе заканил, ректорът на СУ проф. Иван Илчев сезира прокуратурата още сутринта за окупацията и така прехвърли на нея "горещия картоф". Всъщност академичното ръководство остана без друг избор, след като дори университетската охрана бе изгонена от окупаторите. В сградата има само един представител на охранителната фирма, който се сменя на 24 часа. "Стоя си в стаята и следя за аварии с парното и тока", каза пред "Труд" дежурният.
Полицията край сградата засега не смее да проникне вътре. Спира я Законът за висшето образование, който забранява влизането на органи на реда в университетски сгради без съгласието на академичните власти. Изключение се прави за предотвратяване на престъпление, природни бедствия и аварии. Престъпление ли е обаче окупацията? От прокуратурата няма за заповядват полицейски атаки и арести, заявиха оттам пред "Труд", след като се запознаха със сигнала на проф. Илчев.
Самите бунтари на заседание късно вчера решиха, че окупацията остава, докато правителството подаде оставка, каза по телефона пред "Труд" Ана-Мария Димитрова, която е от младежите, намиращи се в Ректората..."" - в. „Труд".

„Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев издаде заповед за забрана достъпа и пребиваването в Ректората, съобщиха от пресцентъра на университета. Действията му са продиктувани от повторната окупация на СУ, която започна на 24 януари и трае вече трети ден.
Изключение, според заповедта, правят само охраната на Университета и изрично упълномощени от ректора лица.
Рано днес преподаватели от Алма Матер поставиха ултиматум на "новите окупатори" да напуснат сградата до два часа, който изтекоха в 16 часа. До момента обаче Ректоратът е блокиран, а наоколо са се събрали два протеста, единият "за" окупацията, а другият "против".
Двете групи си разменят словесни атаки. Едните носят плакат, на който на български и на английски език пише „Освободете Софийския университет" и скандират „Освободете университета". Подкрепящите окупацията пък скандират „Оставка".
По-рано днес ректорът проф. Иван Илчев подаде в прокуратурата жалба за действията на студентите. Тя може да даде основание на полицията да се намеси, въпреки университетската автономия..." - в. „Стандарт".

„Полицаите застанаха между двете групи протестиращи - във и срещу новата обсада на Софийския университет. До ексцесии не се стигна.
Прокуратурата няма да се занимава с новата окупация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ще се съобрази с автономията му, полицията също няма намерение да се меси, ако не й нареди прокуратурата. Това бе реакцията на двете ведомства след сигнала на ректора на СУ проф. Иван Илчев до главния прокурор Сотир Цацаров и молбата му държавното обвинение да предприеме действия, за да възстанови незабавно законността в учебното заведение. Ректорът се мотивира с факта, че във вуза има имущество за милиони, оставено без надзор. Но в сигнала не е посочено конкретно престъпление, научи "Сега". Описана е само хронологията на събитията от последните два дни.
В неделя Академическият съвет на университета взе решение ректорът да предприеме всички законови мерки, за да бъде освободена сградата и да се възстановят учебните занятия. Според Закона за висшето образование университетът е автономен и само със съгласието на ръководството в него може да има "влизане или оставане" на полицаи. От прокуратурата обаче заявиха, че въпреки всичко няма да изпратят униформени и ще придвижат сигнала на Илчев "по каналния ред", т.е. ще го разпределят на прокурор. За да разследва самоуправство, обвинението трябва да разпореди на полицията да установи извършителите. Според Наказателния кодекс деецът не се наказва, ако след предупреждение незабавно възстанови първоначалното фактическо положение. Такова предупреждение към окупаторите все още няма...
За пръв път в случващото се в СУ се намесиха пряко и политиците. Пред вратите на университета дойдоха лидерът на ДСБ Радан Кънев, Найден Зеленогорски от ДБГ и председателят на СДС Борис Лукарски. Радан Кънев обясни, че е тук, за да защити автономията на вуза. По-късно и Бойко Борисов излезе с позиция по случващото се във "Фейсбук". "Не съм убеден, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство. Понеже на територията на университетите не се прави политика, отправям призив към студентите да излъчат свои представители и още утре с колегите от партията сме готови да се срещнем в централата на ГЕРБ и да изслушаме и обсъдим техните политически искания", написа той. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък намери повод да поиска оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев заради бездействието на полицията..." - в. „Сега"

„ДПС смята, че не бива университетът да се превръща в място, където се развива политическа дейност. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на ДПС Алиосман Имамов по повод повторната окупация на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи пресцентърът на партията.
Той посочи, че липсва ясна мотивация и повторната окупация на авторитетното висше учебно заведение е показала по  убедителен начин, че зад нея се крият политически сили, главно опозиционни в и извън парламента, като ГЕРБ и Реформаторския блок. Ние сме против превръщането на висшето учебно заведение в  място за политически мероприятия и смятаме, че не бива  университетът да се превръща в място, където да се развива политическа дейност, отбеляза Имамов. Той посочи, че това ясно е записано в законите, които регламентират автономията, правата и задълженията на работещите във висшите учебни заведения.
Тази повторна окупация е очевиден призив за активиране на протестните настроения в обществото срещу политическите сили, които не са окупирали парламента и не са узурпирали властта, срещу едно правителство, което по силата на правилата на  демокрацията управлява държавата, заяви Имамов. Не подкрепяме подобни действия и настояваме съответните органи да предприемат законови мерки да бъдат осигурени условия на десетките хиляди студенти и преподаватели да вършат своята  работа, каза още той..." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават също,  че  от ГЕРБ предлагат общ опозиционен митинг срещу  правителството.

„Подкрепям протестите на студентите срещу правителството на срамната Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака. В същото време дори не допускам, че някой би си помислил да изпрати полиция и да използва сила срещу мирно протестиращи млади хора, написа във Фейсбук-профила си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  
Не съм убеден обаче, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство. Управляващите са глухи за гласа на студентите и на всички протестиращи. В ГЕРБ продължаваме да настояваме за незабавната оставка на кабинета „Орешарски" и разпускане на Народното събрание, и призоваваме за общи опозиционни действия с позволените от закона средства. Общ национален митинг пред парламента е едно от тези възможни действия. 
Понеже на територията на университетите не се прави политика, отправям призив към студентите да излъчат свои представители и още утре с колегите от партията сме готови да се срещнем в централата на ГЕРБ и да изслушаме и обсъдим техните политически искания..." - в. „Сега".

„Обсъждаме възможността за общ опозиционен митинг, в който всички недоволни от управлението да изкажат своята позиция.
Това съобщи на пресконференция народният представител от ГЕРБ Димитър Главчев.
"Бойко Борисов в профила си във фейбук е написал, че е готов по всяко време, когато протестиращите излъчат свои представители, да се срещне с тях", посочи още той...
„Ако управляващите се бяха вслушали в многобройните искания за оставка - със сигурност нямаше да се стигне до това, което виждаме", каза Главчев.
По думите му, трябва да се направи паралел с това, което се случва в Украйна и да се направи всичко възможно - това да не се случи и в България. Според него, рецептата за това са нови избори, защото голямата част от населението не одобрява сегашното управление и няма никакво доверие, за да извършва ангажиментите си.
„В едно от последните изявления на Сергей Станишев стана ясно, че опазването на парк „Странджа" ще бъде негова лична кауза и кауза на европейските социалисти. В тази връзка си задаваме въпроса - от кого точно ще опазва парк „Странджа" Сергей Станишев..." - в. „24 часа".

Вестниците информират и за изключването от ЕНП на Земеделския народен съюз с председател Румен Йончев.

„Парламентарната асамблея на Европейската народна партия (ЕНП) изключи днес от своята организация Земеделския народен съюз (ЗНС) с председател Румен Йончев, народен представител от Коалиция за България. Това е организацията, която обяви партньорството си с Николай Бареков в събота, по време на учредителния конгрес на партията "България без цензура".
Това съобщи БТА като се позова на участници в заседанието в Европейския парламент в Брюксел.
Решението е било гласувано тайно с 46 гласа "за" и 8 "против". До това решение се е стигнало, след като асамблеята е получила протестни писма от всички български политически организации, членуващи в ЕНП - ГЕРБ, ДСБ, СДС, както и "Обединени земеделци" на Анастасия Мозер..." - в. „Дневник".

„Европейската народна партия (ЕНП) изключи днес от състава си Земеделския народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев и отряза така пътя на съюзника му Николай Бареков към европейската десница. Това съобщи в блога си журналистът Веселин Желев. 
Представителите й гласуваха 56 на 8 за изключването на ЗНС на заседание на политическата асамблея на ЕНП в Брюксел... 
"В ЕНП не могат да участват партии, които са идейно безпринципни", заяви българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев. 
Йончев, който в момента е коалиционен партньор на БСП и депутат от Коалиция за България в българския парламент, искаше да се състезава за десни гласове в европейските избори на 25 май в съюз с партия "България без цензура" на Николай Бареков. Без внимание остана опитът му да убеди делегатите, че така щял да разшири влиянието на ЕНП и да й спечели допълнителни места в следващия Европейски парламент. Основание за изключването му евродесницата видя в политическото му номадство. 
ЗНС е формация отцепила се през 2006 година от БЗНС-НС партията на Анастасия Мозер. БЗНС-НС беше една от твърдите антикомунистически формации в някогашния Съюз на демократичните сили. Мозер е дъщеря на опозиционния земеделски водач Георги Димитров - Гемето, борил се както против правителства в царство България, така и срещу установения след 1944 г. комунистически режим и починал в емиграция през 1972 г. Йончев оглавявава ЗНС от 2012 г. Заедно с привържениците си Мозер образува партия "Обединени земеделци", която участва в изборите през 2009 г. в състава на Синята коалиция.
Като част от някогашната българска десница ЗНС формално принадлежеше към ЕНП. Йончев се опита да спазари достъпа си до дясното европейско политическо семейство срещу електорална подкрепа от Бареков. Земеделецът присъства на учредителното събрание на "България без цензура" в събота.
Междувременно в интервю за БТВ бившият президент Петър Стоянов горещо подкрепи "програмата" за управление Николай Бареков и неговата партия "България без цензура".
Според него идеите за справяне с монополите и подкрепа на малкия и среден бизнес били абсолютно адекватни..." - в. „Сега".

Всекидневният печат отделя място и на изключването на депутата Георги Марков от ГЕРБ.

„Депутатът Георги Марков от Свищов вече не е член на ГЕРБ, съобщи народният представител Евгени Стоев. Свищовлията е освободен и от длъжността общински председател на партията. Ветеринарният лекар Кристиян Кирилов ще ръководи крайдунавската структура на ГЕРБ до провеждането на събрание.
Решение за изключването на Марков е било взето на 13 януари от Изпълнителната комисия на партията. 40 делегати от Великотърновска област ще присъстват на Втория конгрес на ГЕРБ..." - в. „Стандарт".

„Независимият депутат Георги Марков от Великотърновския избирателен район, който напусна парламентарната група на ГЕРБ през декември миналата година, вече е официално изключен от партията.
Дни след отцепването си свищовлията не изключи възможността отново да се завърне при Бойко Борисов, но това вече няма да е възможно.
Още на 13 януари Изпълнителната комисия е взела решение да го изключи от редиците на ГЕРБ и да го лиши от поста общински председател на организацията в Свищов. В момента партийната организация в крайдунавския град се дирижира от общинския съветник д-р Кристиян Кирилов, който е назначен за временен лидер. До два месеца, както гласи уставът, трябва да се проведе отчетно-изборно събрание за определяне на нов общински председател.
Самият Георги Марков не е изненадан от решението. Той обаче е категоричен, че вече може свободно да работи и защитава хората, които са го избрали и няма кой да му диктува как да гласува отгоре..." - в. „Труд".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини