Управляващите не искат задължително гласуване, мажоритарен вот и референдум за изборите

Задължителното гласуване, обвързано с получаване на поименна ценна книга, както беше предложено от опозицията в лицето на ГЕРБ, не намери място в проекта за нов Изборен кодекс.

Идеята беше отхвърлена на заседание на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, където гласуват допълнителни текстове между първо и второ четене на новия закон, съобщи бТВ.

„Да се гласува на избори е право на гражданите и по никакъв начин не може да съществува задължително право”, продължи Манолова с критиките към идеята за задължително гласуване.

Тя отправи и конкретен упрек към предложението на ГЕРБ за стимулиране на гражданите при въвеждането на задължителен вот с поименна ценна книга – ваучер за административна услуга на стойност 20 лв. с валидност две години. „Ние не приемаме подкупването на избиратели и предложението държавата да участва в съфинансирането на купуването на гласове”, изтъкна Манолова.

Гласуването на предложението в комисия затвърди прогнозите, че парламентът няма да гласува провеждането на референдум за изборното законодателство по инициативата на президента Росен Плевнелиев, който настоя гражданите да се произнесат и по въпроса за задължително гласуване, както и за мажоритарен вот и електронно гласуване. Според закона Народното събрание трябва да се произнесе по предложението на президента „на едно гласуване в срок до три месеца от внасянето на предложението”.

Председателят на комисията Мая Манолова се възпротиви и на мажоритарния избор на 32-ма депутати, както бе на парламентарните избори през 2009 г. „Ако има мажоритарна система, към която да има засилен интерес, това е германската система”, коментира още зам.-председателят на парламента. Германската избирателна система е от смесен тип, като половината народни представители се избират мажоритарно, а другата половина – пропорционално.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини