Депутат - само със законен брак и над Христова възраст

Кандидат-депутатите, които живеят със своята половинка, да бъдат допускани на избори и да стават народни представители само ако имат законен брак. Това е едно от предложенията на гражданското общество, изпратени в последните дни до шефката на спецкомисията в парламента за новия Изборен кодекс Мая Манолова.
Текстовете в законопроекта ще бъдат разгледани на второ четене днес на заседание на звеното. Условието пред депутатите да узаконят съжителството си на семейни начала е в синхрон с исканията за висок морал в политиката, уточнява вносителят на предложението доц. Христина Колева. Лидерът на БСП Сергей Станишев например отговаря на това изискване от миналата година, когато мина под венчилото с половинката си Моника, с която вече имат две деца.

Самата Мая Манолова обаче живее с министъра на отбраната Ангел Найденов, без да са узаконили връзката си, макар че слуховете за скорошната им сватба стават все по-упорити. Депутатите задължително да са навършили Христова възраст (33 г.), гласи друго предложение до комисията на Манолова, направено от сдружение „Народна воля”.

Поставя се и горна граница за годините на законотворците – 70. За да бъдат разпознавани по улиците пък, депутатите трябвало да ходят със значки на реверите. Сред предложенията за нови изисквания към избраниците е и да имат завършено висше образование, както и определен стаж по специалността.

Част от идеите на гражданите са свързани с редовните искания за отнемане на благините на народните представители. Най-големият трън в очите на обществото се оказват служебните автомобили, за които се настоява да бъдат взети, а избраниците да пътуват с градския транспорт.Предлага се и ограничение в мандатността на народните представители, като идеите варират между 2 и 4 мандата, след които да нямат право да се кандидатират.

За справяне с т. нар. мъртви души в избирателните списъци се предлага въвеждане на бележник на гласоподавателя. Той ще е задължителен атрибут за отиване до урните и неговият уникален номер също ще се отбелязва в протоколите заедно с този на личната карта.Срещу неграмотността и купения вот пък има идея цифрите, които сега се изписват в бюлетината пред името на всяка партия и коалиция, да се премахнат.

Така гласоподавателят задължително ще трябва да може да чете, за да прецени за кого да даде вота си.Всички тези предложения на гражданското общество могат да влязат за обсъждане в пленарната зала, ако някой от депутатите реши да ги внесе от свое име.Междувременно вчера от Печатницата на БНБ предупредиха, че нямат техническа възможност да печатат бюлетините за изборите по начина, по който се иска от нея - с номера и перфорация за кочан. Както „Монитор” писа, в проекта за нов Изборен кодекс е разписано, че само БНБ ще отпечатва книжата за вота, за да не се повтори костинбродският случай.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини