Синдикатите изследваха натовареността на българския учител, резултатите-тревожни

Председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров

Национално проучване, свързано с работното време на учителя в България проведе КТ "Подкрепа". В него са участвали 6 950 преподаватели от 34 общини у нас, включително и от Димитровград.

От синдиката днес изнесоха данните от анкетата, които намират за тревожни.

Преподавателската заетост на болшинството от учителите е 21 часа седмично, а за самоподготовка са им нужни средно 15 часа, посочи председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.

Изследването сочи, че извънкласните дейности на учителите са средно 4 часа, а за работа по проекти им са необходими не по-малко от четири часа. Административната работа на учителите без пряка връзка с учебната дейност им отнема средно 8 часа.

Според данните на КТ "Подкрепа", 55% от анкетираните учители са били задържани в училище и детската градина със заповед на директора без възложени дейности.

И още- 90% от преподавателите у нас са жени, които са успявали да отделят по едва 5 часа за семейството си. Средната възраст на анкетираните преподаватели е била 55 години, а най-многобройните участници са тези от гимназиален етап.

Учителите средно работят в училище по 48 часа, а някои техни колеги достигат до 53 часа при 40 часа максимум работно време, фиксирано с Кодекса на труда, твърдят още синдикалистите.

 Според тях, основния стрес върху преподавателите идва от безмислената административна дейност, която пречи на работата с деца и ученици и отнема от времето за самоподготовка.

Синдикатът ще информира образователното министерство за резултатите от представителната анкета и ще поиска допълнително заплащане за административната дейност. От КТ "Подкрепа" ще настояват още и намаляване на преподавателската заетост, което да бъде заложено в новия училищен закон и предстоящите преговори за Колективния трудов договор /КТД/.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини