Синдикатите се застъпиха за извънредния труд на учителите

Според изследвания на учителските синдикати, над 60 часа седмична натовареност на учители, като голяма част от дейностите представляват извънреден труд съгласно Кодекса на труда

Педагогическите специалисти, работещи в системата на средното образование извършват огромно количество извънреден труд, но в повечето случаи той не се отчита и заплаща от работодателите на учебни заведения, това заявяват от Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа".

Според изследвания на учителските синдикати, над 60 часа седмична натовареност на учители, като голяма част от дейностите представляват извънреден труд съгласно Кодекса на труда, защото са извън установеното за служителя работно време“. От "Подкрепа" са убедени, че работещите учители в детските учебни заведения упражняват повече и по – често извънреден труд.

Извънреден е и трудът, когато учителите, във времето за самоподготовка, се занимават с административна работа, нямаща връзка с пряката им преподавателска дейност, като обработка на статистически данни; справки, поискани от регионалните инспекторати, общинска администрация или Министерство на образванието, а самоподготовката за следващия ден, оформя работен ден в рамките на 10-11 часа.

Тези административни дейности не се обявяват в „Инспекция по труда“ и не се заплащат, с което директорите отново нарушават Кодекса на труда, където ясно се казва, че извънредният труд се заплаща в увеличени размери, а също така не е постановено, че той може да се овъзмездява с почивни дни, убедени са от КТ "Подкрепа".

Според тях, българският учител отново е в една много неблагоприятна ситуация на огромно натоварване с извънреден труд, който, за съжаление, е в сивата икономика – рядко се очита и заплаща.

Синдикат „Образование“ се противопоставя на уредената порочна схема за полагане на извънреден труд, която е практика в учебните звена и ще предложи мерки против незаконосъобразно положения труд от учителите.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини