200 бона за подготовката на Интегрирания план в Свиленград

Свиленград се подготвя за изработването на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

За момента стъпките са на фаза общински проект. Той е на стойност близо 200 000 лв. Размерът на безвъзмездната финансова помощ от ОП „Регионално развитие”е около 180 000 лв, а финансовият принос на общината е 10 000 лв.

Целта на проекта е да се повиши качеството на живот и да се подобри градската среда в пограничния град, като се разработи и впоследствие реализира интегриран план за градско възстановяване и развитие.

Крайните амбиции са за преодоляване на икономическите, екологичните и социалните проблеми на града.

Планът ще бъде изготвен след като се набележат целевите и проблемните точки на територията на Свиленград до 2020 година. След това с участието на експерти и представители на местните общности ще бъдат разработени стратегии. За целта ще има специални информационни дни, както и две обществени обсъждания.

Кметът на общината инж. Георги Манолов, който присъства на представянето на проекта, прикани всички жители, представители на НПО, медии, бизнеса, инициативни и публични личности да се включат с мненията си да споделят своите виждания, и предложения за бъдещия облик на града и за посоката в неговото развитие.

След като общественото мнение се сондира и анализира, то ще стане база за привличане на инвестиициии подпомагане от структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС, ще се търсят пари и от донорски програми.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини