В Свиленград правят тротоари с рециклирани плочки от Хасково

Изображение 1 от 3

    Тротоарни плочки от рециклирани отпадъци се полагат по местата за пешеходци в Свиленград. Иновативната настилка е в участък от реконструирана улица в кв. „Кап. Петко войвода”. Екоплочките са произведени от пресовани бавноразградими битови отпадъци, като пластмасови бутилки, найлонови торбички, излязло от употреба натрошено стъкло. Поставянето им е на принципа на реденето на пъзел. Грайфер на три вертикални нива с оригинални фигури върху тях гарантира стабилността на минаващите.

    Продуктът е разработен от хасковска фирма и е отскоро с регистриран патент.

    От местната администрация се похвалиха, че Свиленград е първата българска община, която използва алтернативни строителни материали от битов отпадък за уличната инфраструктура. Това е част от програмата, която погранична община изпълнява във връзка с управлението и повторното оползотворяване на отпадъците, като член на Европейската мрежа за нулеви отпадъци.

    С приложението на екологичната иновация Свиленград демонстрира как боклукът може да се използва като материален ресурс, а рециклираните отпадъци да се интегрират в градска среда.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини