Ловеч отказа на Lafka

Община Ловеч няма сключен договор с "Табак Маркет", собственик на  марката Lafka. Това е заявил днес кметът на общината Минчо Казанджиев по  време на обсъждане в Общинския съвет на предложението за актуализация на план-схемата за разполагане на преместваеми съоръжения и обекти  (павилиони) на територията на град Ловеч, съобщават от общинската  администрация, цитирани от bTV.

От "Табак Маркет" само е дошло писмо в общината с искането да се продават цигари, други тютюневи изделия, предплатени карти за мобилни телефони и захарни изделия.

Според кмета това не може да стане в едно преместваемо съоръжение, тъй като в приетата от Общинския съвет наредба в обектите може да се извършва само поотделно търговия с хранителни продукти, включително  плодове и зеленчуци, търговия с печатни произведения, продажба на дребни  промишлени стоки и цигари, извършване на услуги. В договорите,  които предстои да бъдат сключени с новите наематели на съоръженията, ще  бъде изрично записано, че при нарушение на изискванията за извършвана  търговска дейност договорът се прекратява едностранно от собственика, тоест общината, казал още кметът.

Той подчертал, че дребните търговци трябва да бъдат спокойни за бизнеса си. Те ще се явят на търг или конкурс за обектите. Процедурите предстоят през април. В централната градска част преместваемите съоръжения ще бъдат унифицирани като облик и  цвят.

Припомняме, на пресконференция в БТА от Националния координационен център на малкия бизнес миналата седмица се заканиха, че ще отвърнат на напора на веригата Lafka с местни и национални протести, ако натискът на "Табак маркет" АД не бъде прекратен до дни.

Иво Иванов, председател на Сдружението на собствениците на преместваеми обекти, съзря в разпространението на Lafka реална опасност от унищожение на малките търговци.

По думите му разрастването на веригата ще доведе до над 100 хиляди работни места по-малко в малкия и средния бизнес.

Недоволните малки търговци заподозряха, че върху Lafka и "Табак маркет" АД има политическо покровителство.

Асоциацията на дребния и среден бизнес в Бургас се обяви през януари срещу навлизането на веригата Lafka в града.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини